Спеціальні потреби

Бутіна визнала свою провину на суді в США


This courtroom sketch depicts Maria Butina, a 29-year-old gun-rights activist suspected of being a covert Russian agent, listening to Assistant U.S. Attorney Erik Kenerson as he speaks to Judge Deborah Robinson, left.
This courtroom sketch depicts Maria Butina, a 29-year-old gun-rights activist suspected of being a covert Russian agent, listening to Assistant U.S. Attorney Erik Kenerson as he speaks to Judge Deborah Robinson, left.

Марія Бутіна, як звинувачують у тому, що вона є агентом Росії, визнала свою провину в змові з метою інфільтрації до Республіканської партії в США. В рамках угоди з американськими прокурорами, Бутіна погодилась співпрацювати зі слідством.

В четвер Бутіна прибула до суду в зеленій тюремній робі і відповідала на питання без перекладача, повідомляють ЗМІ.

"Винна", - сказала Бутіна на суді під головуванням судді Тані Чуткан в федеральному суді Вашингтона, підтверджуючи звинувачення прокурора.

"Бутіна намагалась встановити неофіційні канали спілкування з впливовими американськими політиками", - зазначив прокурор на суді, повідомляє CNN.

30-річну Бутіну звинувачують в намаганнях вплинути на важливих членів Республіканської партії через такі групи впливу, як Національна стрілецька асоціація.

Бутіній, за оцінками експертів, може загрожувати максимум п'ять років у в'язниці і її, найімовірніше, депортують після відбуття покарання.

Бутіну було заарештовано влітку після спостереження ФБР. За інформацією прокурорів, у неї виявили матеріали, які свідчать про контакти з російськими спецслужбами – ФСБ.

Суддя призначила конференцію, де буде дано оцінку співпраці Бутіної зі слідством, на 12 лютого.

Під час судового розгляду, Бутіна визнала, що діяла "за вказівками" російського посадовця. ЗМІ визначили, що таким російським посадовцем найімовірніше був Олександр Торшин.

Бутіна стала першою росіянкою, яка визнала себе винною у злочині пов'язаному з спробами вплинути на американську політику. Влітку Мін'юст США звинуватив 12 росіян, які фігурують як співробітники ГРУ, у втручанні в президентські вибори 2016 року, зокрема, хакерських атаках на електронну пошту та комп’ютерні мережі Демократичної партії.

Невідомо яким буде ставлення в Росії до Бутіної після угоди про співпрацю.

Її можуть вітати як знаменитість, подібно до того, як вітали шпигунку Анну Чепмен, після того, як ту депортували зі США у 2010 році. Однак, можливо, Росія не так радо її прийме, бо на час її повернення, якщо вона дотримуватиметься умов угоди, то вона вже надасть значну частину інформації ФБР, пише The Daily Beast.

Також російський посадовець Олександр Торшин, який є найближчим її відомим союзником в уряді Росії, полишить свою посаду в центральному банку і може втратити більшу частину свого впливу.

Президент Росії Путін 11 грудня сказав, що в спецслужбах Росії про Бутіну не знають.

"15 років позбавлення волі. За що? Я коли почув, що навколо неї все це відбувається ... я опитав всіх керівників наших спецслужб: хто така? Ніхто про неї взагалі нічого не знає...", - зауважив Путін.

Дивіться також: ​Як у Лондоні вирішували долю прем`єрства Терези Мей

Як у Лондоні вирішували долю прем`єрства Терези Мей. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG