Спеціальні потреби

Британія запровадила санкції щодо російської ЦВК та посадовців через псевдовибори в окупованій Україні


Виборча комісія у Москві. Фото: Alexander NEMENOV / AFP
Виборча комісія у Москві. Фото: Alexander NEMENOV / AFP

Британія запровадила санкції щодо російських чиновників, про це повідомила пресслужба британського уряду 29 вересня.

"Британія запровадить санкції щодо 11 нових осіб у відповідь на спроби Росії використати фіктивні вибори, аби узаконити свій незаконний контроль над Херсонською, Запорізькою, Донецькою, Луганською областями і Кримом, які є частиною суверенної території України", – йдеться в повідомленні МЗС країни.

Санкції передбачають обмеження на пересування підсанкційних осіб та рух фінансів.

Серед інших, під санкції потрапили Центральна виборча комісія Росії та низка російських високопосадовців:

  • секретарка російської ЦВК Наталія Бударіна
  • голова окупаційного "уряду" на окупованій Херсонщині Андрій Алексєєнко
  • голова так званої виборчої комісії в окупованій частині Херсонської області Марина Захарова

Британський уряд назвав організовані окупаційною владою псевдовибори на захоплених Росією територіях "спробою нормалізувати нелегітимний контроль Росії над суверенною українською територією".

"Не можна проводити "вибори" в чужій країні. Британія ніколи не визнає претензій Росії на територію України. Крим, Запоріжжя, Донецьк, Луганськ і Херсон – це Україна", – заявив міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі.

Загалом, за даними британського уряду, Лондон запровадив санкції щодо 1 800 осіб та організацій в рамках санкційної політики щодо Росії. З них 1 600 потрапили під санкції після початку повномасштабного вторгнення до України.

Раніше Європейський союз і Сполучені Штати розкритикували проведення росіянами на початку вересня так званих виборів на тимчасово окупованих українських територіях.

Зокрема, ЄС заявив що не визнає і не "визнаватиме ні проведення цих так званих "виборів", ні їхні результати". США назвали псевдовибори на окупованих територіях України "нічим іншим, як пропагандистським заходом".

Форум

XS
SM
MD
LG