Спеціальні потреби

Брідлав звинуватив Росію в безвідповідальних ядерних погрозах


Генерал Філіп Брідлав
Генерал Філіп Брідлав

Командувач сил НАТО в Європі Філіп Брідлав звинуватив Росію в безвідповідальних ядерних погрозах, мета яких, на його думку, – примусити НАТО добре подумати про свою реакцію на дії Росії в Україну.

Генерал ВПС США Брідлав також висловив тривогу з приводу посилення сутичок у деяких районах Східної України, незважаючи на оголошене припинення вогню.

Представники Росії неодноразово нагадували про національний ядерний арсенал на тлі зростання напруженості із Заходом у зв’язку з російською анексією українського Криму в минулому році і діями Росії, в яких НАТО вбачає військову підтримку сепаратистів.

Президент Володимир Путін у березні заявив, що Москва була готова привести свої ядерні сили в бойову готовність для забезпечення анексії Криму.

Російський посол у Данії заявив, що данські військові кораблі можуть стати мішенями для російських ядерних ракет, якщо Копенгаґен приєднається до системи ПРО НАТО.

Представник МЗС Росії також заявляв у березні, що Москва має право розміщувати ядерну зброю в Криму, хоча про конкретні плани розміщення він не знав.

«Такі заяви з боку ядерної держави не можна назвати відповідальними», – заявив Брідлав журналістам у ході наради міністрів закордонних справ країн НАТО в Туреччині.

«Не думаю, що це сприяє яким-небудь серйозним переговорам або серйозній деескалації проблем в Україні. Я вважаю, що всі ядерні держави повинні поводитися відповідально не тільки в своїх діях, але й у словах, коли йдеться про ядерну зброю», – сказав він.

«Я вважаю, що всі ці заяви повинні були стати таким собі сигналом. Вони робилися, щоб змусити нас добре подумати, перш ніж приймати рішення», – сказав Брідлав, відповідаючи на запитання, чи вважає він, що метою цих заяв було утримати НАТО від відповідних дій з використанням звичайної зброї після дій Росії в Україні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG