Спеціальні потреби

У Бразилії зменшується бідність і стрімко зростає середній клас


У той час, коли абсолютна більшість країн у світі переживає наслідки світової кризи та уповільнення економічної активності, одна країна може похизуватися стабільним економічним зростанням. Це – Бразилія. За останні сім років 20 мільйонів мешканців цієї країни вийшли за межі бідності. Ще більше стали новими представниками середнього класу.

Економіка Бразилії обсягом в один трильйон триста мільярдів доларів перевищує економіки Китаю та Росії. Середній прибуток бразильця удвічі вищий, ніж китайця. І власники малих та середніх підприємств мають сприятливі умови для ведення бізнесу.

Руф Хінс – власниця крамниці та пекарні у бідному районі Ріо-де-Жанейро. Вона – одна з 35,5 мільйонів бразильців, які з 2003-го року досягли рівня життя середнього класу. Руф Хінс зазначає:

«Коли я вирішила відкрити крамницю, все що я мала була сіль. Отже ми почали продавати сіль».

Потім підприємлива Руф почала випікати хліб. Із часом вона відкрила додаткове приміщення для продажу овочів, а на горищі її будинку зараз працює цілодобова пекарня. Втім, рус зазначає, що не все давалося легко:

«Обладнання для випікання хліба дуже дороге. Отже я купила старі машини та відремонтувала їх. А зараз я поступово змінюю старі печі на нові».

Економістам таємниця успіху економіки Бразилії відома. Прийняті у 90-их роках закони допомогли подолати гіперінфляцію. Попит на експорт товарів з Бразилії сприяв зростанню кількості робочих місць, і мільйони мешканців країни почали виходити з бідності. А завдяки активній соціальній політиці було підвищено рівень освіти в країні, що у свою чергу збільшило рівень життя бразилійців.

Економіст центру соціальної політики у ріо-Де-Жанейро Марсело Нері каже:

«Бразилія стає нормальною країною. Це коли діти – в школах, відсутня висока інфляція і існує порівняно відкрита економіка. Це не означає, що ми стаємо розвинутою країною. Ми наздоганяємо інші країни. У нас ще довга дорога попереду».

І Бразилія рухається швидко. За останні дев’ять місяців тут було створено понад два мільйони нових робочих місць. Більше людей зі стабільним заробітком означає більше покупців у крамниці Руф Хінс. Зараз вона заробляє десять тисяч реалів, або п’ять тисяч вісімсот американських доларів на місяць. І вже переходить у категорію заможних бразильців. Вона купила велику квартиру, а також речі, які багатьом бразилійцям не по кишені, – холодильник, телевізор та посудомийну машину. Руф й досі не вірить своєму успіху:

«Це здійснення моєї мрії. Мати власне помешкання. Багато людей, які орендують житло, не мають навіть адреси. Вони постійно переїжджають з місця на місце. Але я маю будинок, я маю адресу. Це – моє місце».

А тепер Руф хоче закінчити освіту, подорожувати за межі Бразилії та відкрити ще одну крамницю.


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG