Спеціальні потреби

"Росія має дозволити експорт зерна з України та припинити руйнувати інфраструктуру українських портів" - Боррель


У рамках "високого тижня" дебатів в рамках відкриття 78 сесії Генеральної Асамблеї ООН, до Нью-Йорка приїхав головний дипломат Євросоюзу та міністри закордонних справ країн ЄС
У рамках "високого тижня" дебатів в рамках відкриття 78 сесії Генеральної Асамблеї ООН, до Нью-Йорка приїхав головний дипломат Євросоюзу та міністри закордонних справ країн ЄС

Верховний представник ЄС із зовнішньополітичних питань Жозеп Боррель переконаний, що Росія не хоче поновлення Чорноморської зернової ініціативи. Про це він повідомив, відповідаючи на питання Голосу Америки щодо того, чи можливий компроміс у перемовинах щодо поновлення зернової угоди.

За словами Борреля, генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш "зробив чудову роботу", щоб підготувати цю угоду, яка працювала добре. "І, можливо, тому що вона добре працювала, Росія вирішила її припинити", - додав дипломат.

Він переконаний, що Росія висуває більш-менш ті самі умови знову і знову.

"Але, чесно кажучи, я не думаю, що справа в цих умовах щодо зняття якихось обмежень чи санкцій, тому що наші санкції не впливають на експорт продовольства і добрив. Я сказав це тисячі разів, і це абсолютна правда. Тому не шукайте виправдань. Не шукайте фальшивих аргументів", - заявив він.

Мені видається, що немає ніякої можливості досягти згоди, тому що я твердо переконаний, що Росія не хоче цієї згоди
Жозеп Боррель

Також за його словами, Росія має дозволити експорт зерна з України та припинити руйнування інфраструктури українських портів.

"Які у неї причини руйнувати інфраструктуру, яка дозволяє експортувати українське зерно? Цьому немає пояснення. Я не беру участі в переговорах, які Організація Об’єднаних Націй веде з Росією. Але мені видається, що немає ніякої можливості досягти згоди, тому що я твердо переконаний, що Росія не хоче цієї згоди", - переконаний дипломат.

Під час пресконференції у Нью-Йорку, яка відбулася після наради з 27-ма міністрами закордонних справ країн Європейського Союзу, він також заявив, що в контексті війни з Україною, пріоритет – мир, але справедливий мир, і Генеральна Асамблея – найважливіша платформа для створення міжнародного імпульсу для просування мирних зусиль.

"Ми підтримуємо Україну у цій агресії та працюємо над справедливим миром. Ми хочемо продовжувати співпрацю з Україною, щоб забезпечити широку підтримку її формули миру якомога більшою кількістю членів ООН", - додав він. Для цього, за словами головного дипломата ЄС, всі міністри продовжуватимуть інтенсивні контакти з партнерами.

У Нью-Йорку триває "високий тиждень" дебатів в рамках відкриття 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. У вівторок виступатимуть президент США Дж Байден та президент України Володимир Зеленський.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG