Спеціальні потреби

Дипломат ЄС передбачає погіршення з Москвою і визнає, що Європа не хоче нових санкцій


Жозеф Борель, верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та безпеки. Брюссель 16 червня 2021 р.
Жозеф Борель, верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та безпеки. Брюссель 16 червня 2021 р.

На тлі перших двосторонніх переговорів президента США Джо Байдена з російським президентом Володимиром Путіним верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та безпеки Жозеф Борель заявив, що за теперішніх умов він не бачить можливостей покращення відносин з Росією.

Головними проблемами щодо яких Європа розходиться з Москвою стали намагання Росії силою змінювати кордони з Україною, підривні дії російських спецслужб на континенті, підтримка Кремлем авторитарних режимів зокрема в Білорусі та Сирії, становище з правами людини всередині Росії тощо.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала у вівторок, що «свідомий вибір та агресивні дії російського уряду впродовж останніх років створили негативну спіраль».

«Євросоюз має бути реалістичним і готовим до подальшого погіршення наших відносин з Росією, які зараз на найнижчому рівні», - заявив Борель журналістам у Брюсселі 16 червня.

Жозеп Борель промовляв з нагоди оприлюднення звіту Європейської комісії щодо Росії, який запропонують для обговорення керівникам 27 країн ЄС на нараді 24-25 червня.

В умовах зростання авторитарності Москви і ворожості щодо Заходу очільник європейської дипломатії пропонує ЄС поєднувати стримувальні дії та діалог.

Євросоюз також проголошує наміри посилити підтримку країн - східних партнерів, серед яких є Україна.

Борель вказав, що Москва посилює свої позиції, ухиляючись від вирішення проблем на рівні ЄС, а натомість, налагоджуючи контакти з європейськими країнами окремо.

«Якщо європейці хочуть продемонструвати Росії Єдність, і якщо вони справді хочуть втілювати свою політику, то їм треба розуміти, що вони не можуть один за одним домовлятися на двосторонньому рівні», - наголосив він.

Борель визнав назагал небажання Європи вдаватися до додаткових санкцій щодо Москви.

Попри обурення у Європі у зв’язку зі звинуваченнями про причетність російських агентів до вибухів на складах амуніції в Чехії, застосування нервово-паралітичної отрути проти опонентів Кремля деякі європейські лідери не обов’язково підтримуватимуть жорсткішу політику ЄС щодо Москви.

Росія стала найбільшим постачальником газу до Європи і Німеччина, відкидаючи застереження США, а також Польщі, країн Балтії і України, завершує будівництво трубопроводу Північний потік-2, який на думку критиків стане ще одним важелем впливу на континенті.

На можливості співпраці з Росією навіть в цих умовах наголошують також лідери Франції і зокрема Угорщина.

Дивіться також: Зустріч президентів Росії та США: Чи дійшли сторони згоди - і в яких питаннях? Відео

XS
SM
MD
LG