Спеціальні потреби

У США зятю заплатять за догляд за тещею, але медична страховка часто задорога для середнього класу


Блог "Моя Америка" відображає лише особисту точку зору автора. Думки, висловлені цим автором, не обов'язково відповідають офіційній позиції Голосу Америки.

Моє знайомство з медициною в США почалося у ролі перекладача. Саме цей підробіток я обрала на перші місяці після переїзду до Штатів, перекладаючи на прийомах у лікаря, в спілкуваннях з медперсоналом і навіть в операційних.

Перше, що мене шокувало в американській медицині, це те, що і старенька малозабезпечена бабуся, яка користується соціальною страховкою Medicare і мільйонер, який приїхав лікуватись з-за океану за великі гроші - всі, як правило, мають увагу лікаря 10 хвилин і чекають на обслуговування по годині, причому мільйонеру довелося чекати довше, поки лікарня не перевірила наявність депозиту.

Практично всі лікарні США приватні, а от оплата витрат хворого здійснюється з різних джерел - власної кишені, приватної страховки, чи від держави.

На відміну від Києва, де приватні та державні лікарні неможливо переплутати, настільки вони різні - практично всі лікарні США - приватні, а от оплата витрат хворого здійснюється з різних джерел - власної кишені, приватної страховки, чи від держави. І гроші - чималенькі. Купити страховку часто обтяжливо для сім’ї. Якщо дохід родини трохи перевищує середній, вона втрачає право на соціальну страховку і мусить платити за неї сама кілька сотень доларів на місяць.

Моя подруга - Тетяна веде декілька курсів в університеті, має чоловіка - заступника голови фірми з пошиття чоловічого одягу. Страховка на пару їм коштує близько 500 доларів на місяць. Щоб знизити навантаження і не потрапити під штраф, вони купують страховку не на повний рік. Навіть приватне страхування, як правило, не покриває видатки повністю.

Ти не розумієш – навіть коли є страховка, рахунки продовжують приходити!

«Ти не розумієш – навіть коли є страховка, рахунки продовжують приходити!» - бідкається Тетяна.

Тема медичної системи є чутливою в США, активно обговорюється в суспільстві і є обов’язковим елементом політичних програм партій. Навіть на цьогорічному конкурсі «Міс США», переможницю збентежили питанням про медицину, а її відповідь, що охорона здоров’я є розкіш, а не право людини, взагалі викликала ґвалт в соцмережах.

"Я маю на увазі, - щоб мати доступ до страховки, треба спершу мати роботу", - пояснювала красуня, але після критики преси, змінила свою думку і просто зазначила, що вона вважає, що їй пощастило зі страховкою, тому що вона працює на уряд.

Для населення похилого віку ситуація цілком різниться. Турбота про літніх людей в США є великим пріоритетом і соціальні програми покривають значно більше витрат на лікування.

Якщо людина віком за 65 років не в змозі самостійно вести господарство, дбати про себе та помешкання і не має грошей, щоб сплатити за такі послуги, то за неї такий догляд оплачує держава.

Таким піклувальником може стати хто завгодно. Одного разу на прийом до лікаря, разом з бабусею прийшла молода жінка.

«Яка дбайлива родичка!», - подумала я. Згодом виявилось, що бабуня самотня, а дбає про неї сусідка, яка приділяє цьому декілька годин на день і отримує плату від соціальних служб.

Часто хтось із сім’ї бере на себе піклування за старшим родичем, отримуючи компенсацію від держави. Водночас, до такої сім’ї регулярно навідується соціальний працівник і ретельно перевіряє чи не кривдять літню людину. Якщо, наприклад, бабуня за якою доглядає її зять, має на нього найменші нарікання, то соціальний працівник дуже серйозно ставиться до таких “ремствувань” і може заборонити зятю надалі виконувати обов’язки піклувальника.

Оплата є пристойною. Наприклад, моя знайома – бухгалтер, жінка середнього віку, змогла піти з роботи і три роки опікуватися своєю старенькою мамою.

Справді, про суспільство судять з того як воно опікується своїми літніми людьми. Молоді, здебільшого керуються принципом Амосова «здоров’я здобувай сам» і активно займаються спортом і профілактикою хвороб.

Дивіться також: Персональні роботи - помічники людей літнього віку

Персональні роботи - помічники людей літнього віку. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

XS
SM
MD
LG