Спеціальні потреби

Блінкен в Китаї закликатиме припинити постачання технологій для оборонної промисловості РФ


Державний секретар США Ентоні Блінкен розмовляє з послом США в Китаї Ніколасом Бернсом та генеральним консулом США в Шанхаї Скоттом Вокером під час баскетбольного матчу у Шанхаї, 24 квітня 2024 року. (Фото Марка Шифельбайна / AFP)
Державний секретар США Ентоні Блінкен розмовляє з послом США в Китаї Ніколасом Бернсом та генеральним консулом США в Шанхаї Скоттом Вокером під час баскетбольного матчу у Шанхаї, 24 квітня 2024 року. (Фото Марка Шифельбайна / AFP)

Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив на необхідності "прямої" та "постійної" взаємодії між Сполученими Штатами та Китаєм під час своєї першої офіційної зустрічі в Шанхаї, місті, де розташовано понад 1000 американських компаній.

У четвер вранці Блінкен провів переговори з Чень Цзініном, секретарем Комуністичної партії Китаю в Шанхаї. Чень є найвищим місцевим посадовцем і членом Політбюро Комуністичної партії Китаю.

Блінкен сказав, що він наголосить на "реальних розбіжностях", але намагатиметься "подолати їх", а також "створити співпрацю там, де це можливо".

Вітаючи секретаря Шанхаю у Великій залі міста, Чень сказав через перекладача, що з моменту встановлення дипломатичних відносин відносини між двома країнами не завжди були гладкими, завжди були "повороти", "але в цілому це прогресувала з історичним розвитком і прогресувала вперед".

Востаннє Блінкен був у Шанхаї в 2015 році, коли він був заступником держсекретаря.

"У конструктивній і відвертій бесіді міністр висловив занепокоєння з приводу торговельної політики КНР і неринкової економічної практики та підкреслив, що Сполучені Штати прагнуть до здорової економічної конкуренції з КНР і рівних умов для американських працівників і компаній, які працюють у Китаї", – заявив речник Держдепу Метью Міллер.

Під час дискусії з американськими та китайськими студентами Нью-Йоркського університету в Шанхаї Блінкен підкреслив важливість розширення обмінів між студентами, науковцями та бізнесом.

"Нам потрібно переконатися, що ми розмовляємо один з одним, чуємо один одного, розуміємо один одного", - сказав він.

Під час візиту Блінкен очікувано тиснутиме на Китай, щоб той запобігав участі китайських компаній у переоснащенні та постачанні оборонно-промислової бази Росії. Хоча Китай офіційно утримується від надання зброї Москві, посадовці США неодноразово звинувачували країну у тому, що китайські компанії надсилають технології подвійного призначення, які Росія використовує у військових цілях.

26 квітня, держсекретар вирушить до Пекіна для переговорів зі своїм колегою, міністром закордонних справ Ваном І, та, ймовірно, зустрінеться з президентом Сі Цзіньпіном.

Аналітики повідомили Голосу Америки, що візит Блінкена підкреслить низку суперечок, але підтримає "тактичну відлигу", яка набула обертів після особистих переговорів президента США Джо Байдена з президентом КНР Сі Цзіньпіном у листопаді минулого року.

"Конкуренція продовжує зростати у військовому, технологічному та дипломатичному плані, але ріст більш передбачуваний і контрольований чином, ніж рік току, завдяки постійним інвестиціям обох країн у дипломатію високого рівня", – каже Голосу Америки Алі Вайн, старший радник з досліджень та адвокації Міжнародної кризової групи.

Інтенсивна дипломатія між Вашингтоном і Пекіном не принесла значного прогресу в скороченні постачання Китаєм хімічних речовин-прекурсорів, які використовуються для виробництва забороненого фентанілу, що впливає на Сполучені Штати.

Напруга загострюється через підтримку Китаєм Росії у її війні проти України, і США застерігають Пекін від збільшення підтримки Кремля.

"Я дуже песимістично налаштований щодо цього візиту. Сі Цзіньпін прагне допомогти своєму близькому другу Путіну і не буде дослухатись до прохань прохань Америки", — каже Голосу Америки Денніс Вайлдер, старша дослідниця Ініціативи американо-китайського діалогу з глобальних проблем при Джорджтаунському університеті.

Певне потеплішання стосунків між США та Китаєм розпочалося після зустрічі президентів двох країн у Каліфорнії в листопаді 2023 року, й продовжилося завдяки іншим контактам на високому рівні між двома країнами, а також завдяки зустрічам різноманітних робочих груп, від питань глобальної торгівлі до військових комунікацій, нагадує Reuters.

Водночас зауважує агентство, Вашингтон і Пекін мало просунулися в кількох ключових питаннях, серед яких фігурують китайські амбіції щодо Тайваню та підтримка Китаєм Росії у її війні проти України.

Також візит Блінкена відбувається на тлі ухвалення у США законів, які надають близько 8 мільярдів доларів допомоги Тайваню та вимагають від китайської компанії ByteDance продати американські активи популярної соціальної мережі TikTok аби її не було вилучено з американського ринку.

Не повідомляючи подробиць, у Держдепартаменті США заявили у п’ятницю, 19 квітня, що Вашингтон готовий “вжити заходів” проти китайських фірм, які, як вважають, завдають шкоди безпеці США та Європи.

Видання The Wall Street Journal повідомило, що Сполучені Штати попередньо обговорювали запровадження санкцій проти китайських банків через підтримку Китаєм Росії, але американські посадовці заявили Reuters, що наразі такого плану немає.

Варіант введення санкцій проти великих китайських банків аналітики називають “ядерним” через той вплив, який це може мати на світову економіку та на відносини між США та Китаєм. Відтак Вашингтон допоки утримувався від цієї міри.

Під час візиту до Китаю раніше цього місяця, міністерка фінансів США Дженет Єллен попередила про “значні наслідки”, якщо Пекін надаватиме матеріальну підтримку Росії, нагадує The New York Times. За словами китайських чиновників, цього не відбувається, водночас раніше у квітні Китай відвідав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, а президент Володимир Путін очікувано завітає незабаром.

Паралельно Вашингтон закликає своїх європейських союзників наполягати на тому, щоб Китай не підтримував Росію, адже, вважають американські посадовці, в інтересах Пекіна мати стабільні відносини із Заходом, що є важелем впливу.

Видання The Guradian зазначає, що американські офіційні особи вважають відмову Китаю від прямого постачання зброї Росії на початку війни в Україні результатом такого спільного тиску. Водночас вони визнають, що буде непросто переконати китайську владу відмовитися від постачання до Росії товарів подвійного цивільно-військового призначення.

Так, нагадує видання, до початку візиту Блінкена офіційний представник МЗС Китаю Ван Венбінь вкотре озвучив позицію Китаю, заявивши: “Дозвольте мені ще раз підкреслити, що право Китаю на нормальний торговельно-економічний обмін з Росією та іншими країнами світу на основі рівності та взаємної вигоди не повинно зазнавати перешкод або порушуватися”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG