Спеціальні потреби

Чи повинне страхування покривати витрати на контрацепцію?


У Сполучених Штатах у розпалі кампанія обрання єдиного кандидата від Республіканської партії, який у листопаді цього року протистоятиме Бараку Обамі у боротьбі за Білий дім. У минулому кандидати сперечалися з приводу податків, безробіття, імміграції. Однак цього року чимало уваги кандидати приділяють... протизаплідним засобам. Справа у тому, що Адміністрація Обами, у рамках медичної реформи, вимагає від працедавців включати у страхові поліси витрати на контрацептиви. Релігійні установи та консервативні політики вважають це порушенням релігійної свободи. Дебати з цього приводу почалися навіть у Конгресі.

Законодавці-демократи не приховували обурення, коли на слухання щодо обов’язкового покриття вартості контрацептивів медичними полісами, республіканці запросили виключно чоловіків. Голова комітету Палати представників Дерол Айза намагався пояснити свій вибір промовців:

«Це слухання щодо релігійної свободи. Як ви побачите, чоловіки, які прийшли, належать до різних конфесій, не лише римо-католицької».

Тиждень пізніше лідер демократичної меншості у Палаті представників Ненсі Пелосі скликала ще одне слухання на тему здоров’я жінок і контролю над народжуваністю:

«Демократи готові вислухати єдину, запрошену на дискусію жінку – студентку Джорджтаунського університету Сандру Флук».

Флук заявила, що її альма-матер – приватний католицький університет не покриває вартості контрацептивів у своїх медичних полісах для студентів:

«Контрацептиви, коли вони уперше з’явилися, викликали революцію у цій країні. Вони дозволили жінкам піти працювати, відкрили їм освітні можливості, які були їм недоступні через відсутність контролю над народжуваністю. Я не можу повірити, що можна змінити цей прогрес».

Тема протизаплідних засобів обговорюється не тільки у Конгресі, це питання також опинилося у центрі президентських перегонів. Претендент-республіканець Рік Санторум, наприклад, категорично проти контрацептивів:

«Чимало віруючих християн сказали: «Ну добре, контрацептиви, нічого тут поганого. Але це не нормально. Це дозвіл займатися у сексі тим, що суперечить природнім речам»».

Аналітик Амбрін Алі каже, що мало хто міг передбачити, що контрацептиви стануть передвиборчим питанням:

«Беручи до уваги те, що відбувалося в економіці останні кілька років і на ринку праці, до певної міри дивує, що ми говоримо про такі соціальні питання, як контрацептиви. Але, як Ви добре знаєте, здоров’я жінок, аборти, контрацептиви завжди були великим питанням у цій країні».

На погляд аналітиків, критика медичної реформи президента Обами, що включає у медичні поліси покриття витрат на контрацептиви, можливо допоможе деяким кандидатам-республіканцям заручитися підтримкою консервативної частини електорату на внутрішньопартійних виборах. Утім на загальних виборах, вони ризикують втратити голоси жінок. Тим більше, що за останніми дослідженнями, рейтинг президента Обами серед жінок постійно зростає.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG