Спеціальні потреби

Білий дім про відставку Залужного: “Це рішення президента Зеленського”


Джон Кірбі підкреслив, що йому невідомо про будь-які дискусії на високому рівні між офіційними особами у США та Україні щодо прийняття рішення про відставку Залужного. Фото: AP, координатор стратегічної комунікації ради з нацбезпеки США Джон Кірбі
Джон Кірбі підкреслив, що йому невідомо про будь-які дискусії на високому рівні між офіційними особами у США та Україні щодо прийняття рішення про відставку Залужного. Фото: AP, координатор стратегічної комунікації ради з нацбезпеки США Джон Кірбі

У Білому домі заявили, що не є занепокоєні можливою дестабілізацією ситуації в Україні через відставку генерала Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, а також що Білий дім не давав схвальної чи несхвальної оцінки цьому рішенню.

Про це заявив координатор стратегічної комунікації ради з нацбезпеки США Джон Кірбі на брифінгу у Білому домі в четвер 8-го лютого.

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що замість Залужного призначив на посаду головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського.

“Президент Зеленський — головнокомандувач своїх збройних сил, він вирішує, яким буде керівництво армії. Це і є цивільний контроль. Ми це знаємо. І ми будемо працювати з будь-ким, хто стоїть на чолі війська”, – заявив Джон Кірбі.

Президент Зеленський — головнокомандувач своїх збройних сил, він вирішує, яким буде керівництво армії.
Джон Кірбі

Представник Білого дому також підкреслив, що йому невідомо про будь-які дискусії на високому рівні між офіційними особами у США та Україні щодо цього рішення у процесі його прийняття.

“Так, ми постійно спілкуємося з українськими колегами. Але якщо питання полягає в тому, чи ми якимось чином мали право дати схвальну чи несхвальну оцінку цьому рішенню — то це не правда. Це рішення президента Зеленського”, – підкреслив Кірбі.

Також Кірбі підкреслив, що впевнений у потужній двопартійній підтримці України і, виходячи із зустрічей президента США Джо Байдена з лідерами на Капітолійському пагорбі і дискусій протягом останніх тижнів, президент США переконаний, що “керівництво навіть з боку Палати представників твердо підтримує Україну зараз”.

Під час зустрічі з журналістами у Фонді захисту демократій (FDD) 8-го лютого заступниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Валландер заявила, що США будуть ефективно працювати з новим головнокомандувачем ЗСУ генералом Олександром Сирським: “Президента Зеленського обирає його населення. І він має право вибирати головнокомандувача у війні, і він вирішив обрати генерала Сирського – досвідченого, успішного командира, який керував хоробро, хитро і справді добре”.

Інші оглядачі також зазначають, що Зеленський має право змінювати керівників війська, і що Сирський не є маловідомою людиною.

Девід Креймер, виконавчий директор Інституту Джорджа Буша у коментарі для Голосу Америки зазначив, що обидва генерали є відомими та заслуженими командувачами.

«Він замінив генерала Залужного на дуже здібну людину — генерал-полковника Сирського. Генерал Залужний заслуговує великого визнання за його керівництво після повномасштабного вторгнення Росії. Ми бажаємо генералу Сирському всього найкращого у виконанні цього неймовірно важливого призначення та продовжуємо вітати хоробрість і рішучість українського народу. Слава Україні!» – сказав Креймер.

Дивіться також: Зеленський призначив Сирського головнокомандувачем ЗСУ

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG