Спеціальні потреби

"Агресія проти ЄС". У Європарламенті заявили, що Лукашенко наслідує торгівців людьми


Олександр Лукашенко наслідує найгірші приклади контрабандистів та торгівців людьми. Про це через соціальну мережу Twitter заявили в об'єднанні Європейської народної партії у Європейського парламенті, яке описує себе як найбільшу та найстарішу групу у ЄП, метою якої є "створення більш конкурентної та демократичної Європи, де люди можуть будувати життя, якого вони хочуть".

"Агресія проти Литви є агресією проти Європейського союзу", - відзначили у ЄНП.

Сьогодні Європейська агенція з контролю кордонів (Frontex) заявила, що з наступного тижня посилить підтримку Литви на тлі міграційного тиску на країну, що зростає.

Як відзначається у заяві агенції, протягом червня кількість незаконних перетинів кордону з Білорусі до Литви зросла у 6 раз.

"Сотні мігрантів прибувають до білорусько-литовського кордону щодня. Сьогодні затримано 160 осіб. 1098 осіб затримано з початку року. Роблячи це, Лукашенко намагається перетворити нелегальну міграцію на зброю та загрожує безпеці Європи", - твітував 4-го липня Франак Вячорка, радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської.

Інформаційні агенції повідомляють про посилення Литвою кордону із Білоруссю за допомогою колючого дроту.

Як повідомляє державна білоруська інформаційна агенція БелТА, міністр закордонних справ Білорусі заявив, що через запроваджені щодо країни санкції, її уряд був вимушений спрямувати кошти, які раніше використовувались на охорону кордонів, на "потреби простих людей".

Як повідомляла Українська служба "Радіо Свобода", у червні Литва заявила, що стикається з кризою на кордоні з Білоруссю через наплив мігрантів. Офіційний Вільнюс звинуватив Лукашенка в організації кризи, адже той нещодавно заявив, що його країна більше не зупинятиме перемитництво наркотиків та мігрантів, які прямують до Європейського Союзу. Вільнюс звернувся за допомогою до прикордонної служби ЄС. А представники Литви кажуть, що впізнають почерк Кремля у цьому сценарії.

Експерт-міжнародник Макр Галеотті 8-го липня на сторінках видання The Spectator заявив приписувані Лукашенку дії щодо використання мігрантів для тиску на ЄС "важко стримати, або захиститись від них".

При цьому він вважає, що Лукашенко "став парією на Заході, і грає у небезпечну гру із Москвою".

"На якомусь етапі Москва може вирішити, що якщо вона платить за підтримку режиму Лукашенка, то може і контролювати його напряму. Схоже, що останні міграційні заходи Лукашенка мають гіркий, апокаліптичний вимір - і можуть бути помстою на випередження за його неодмінне падіння", - написав Галеотті.

У матеріалі використано статті Reuters, The Spectator, "Радіо Свобода".

Дивіться також: Прибирання будинків: як працює цей бізнес у США - на прикладі компанії, власницею якої є українка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG