Спеціальні потреби

Байден пообіцяв українцям допомогу США


Віце-президент США Джозеф Байден у вівторок заявив українським політичним лідерам, що Сполучені Штати стоять пліч-о-пліч з з ними проти "принизливих погроз", маючи на увазі Росію.

Він закликав їх до викорінення зловживань в політичної системи і боротьби з «раковою пухлиною корупції».

Байден став найвисокопоставленішим американським чиновником, який відвідав Україну з часу початку кризи. На зустрічі з лідерами різних політичних партій Байден сказав, що передає їм слова підтримки від президента Барака Обами в момент, коли у них є історична можливість приступити до реформ.

«У вас в руках є можливість породити об'єднану Україну і все зробити правильно, - сказав Байден. - У цьому проекті ми хочемо бути вашим партнером і другом. Ми готові допомогти».

Зустріч Байдена проходила в будівлі Верховної Ради. Серед дев'яти українських політиків, які прийшли на зустріч, були три кандидати в президенти на запланованих на 25 травня виборах, в тому числі фаворит передвиборчих перегонів Петро Порошенко.

Раніше Байден зустрівся з виконуючим обов'язки президента Олександром Турчиновим і з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком та демократичними активістами.

Байден має намір оголосити про готовність Вашингтона надати нову технічну підтримку українському уряду для проведення реформ в енергетичному секторі та економіці.

У розмові з законодавцями Байден сказав, що пріоритетний напрямок роботи США полягає в тому, щоб допомогти їм здобути незалежність від постачань російських енергоносіїв.

«Уявіть, яка була б ситуація сьогодні, якщо б ви могли сказати Росії, що вона може залишити свій газ собі», - сказав віце-президент США.

В українських політиків з'явився історичний шанс після того, як колишній президент Віктор Янукович залишив країну, сказав він.

«Це друга можливість виконати обіцянки, дані в ході "Помаранчевої революції"», - сказав він.

Байден додав, що травневі вибори можуть виявитися найважливішими в історії країни.

«Істина полягає в тому, що ваші співвітчизники чекають від вас дуже багато чого», - заявив він.

Згодом на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром України Байден висловив підтримку США територіальній цілісності України.

"Україна бореться за своє майбутнє", - сказав Байден, окреслюючи виклики і загрози, перед якими постала Україна в зв'язку із сепаратистськими заворушенням на Сході.

"Зараз дехто намагається розірвати Україну на шматки. Україна веде боротьбу за своє майбутнє. Ми, Сполучені Штати, стоїмо поруч із вами і всім українським народом і виступаємо за єдину Україну. І я зразу скажу: ми не визнаємо і ніколи не визнаємо дій Росії у Криму", - зазначив віце-президент США.

"Жодна країна не має права накопичувати військову силу на кордонах із сусідами. Жодна країна не має прав розпалювати заворушення у сусідніх державах", - додав Байден, закликавши Росію припинити "розмовляти, а почати діяти і виконувати взяті на себе зобов'язання".

Віце-президент США наголосив, що Росія повинна виконати обіцянки згідно із Женевськими домовленостями 17 квітня.

Під час візиту віце-президента до Києва адміністрація США оголосила про виділення Україні додаткової допомоги на суму 50 мільйонів доларів. Цей пакет призначений на допомогу в здійсненні економічних і політичних реформ.США також запропонували Україні додаткові 8 мільйонів нелетальної військової допомоги, включно з радіообладнанням та технікою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG