Спеціальні потреби

Байден: США твердо підтримуватимуть Україну в її боротьбі за свободу проти «жорстокого тирана»


Президент США Джо Байден відвідує випускну церемонію Військової академії США у Вест-Пойнті, Нью-Йорк, США, 25 травня 2024 року. REUTERS/Том Бреннер
Президент США Джо Байден відвідує випускну церемонію Військової академії США у Вест-Пойнті, Нью-Йорк, США, 25 травня 2024 року. REUTERS/Том Бреннер

Президент США Джо Байден заявив, що Америка твердо підтримуватиме українців у їхній боротьбі за свободу проти Росії Володимира Путіна, якого він назвав «жорстоким тираном».

Виступаючи у суботу, 25-го травня, перед випускниками Військової академії США у Вест-Пойнті, що у штаті Нью-Йорк, Байден відзначив критичну роль військових США у підтримці України та інших партнерів у світі.

При цьому він ще раз наголосив: американські військові не воюватимуть в Україні, але військова підтримка США залишиться твердою.

«Немає американських солдатів, які би воювали в Україні. І я налаштований це так і залишити. Але ми міцно стоїмо з Україною і будемо стояти проучу з ними, коли вони протистоять людині, яку я добре знаю багато років, жорстокому тирану. Ми не можемо покинути Україну і ми її не покинемо», – сказав Байден, звертаючись до понад тисячі випускників Військової академії США у Вест-Пойнті, які привітали ці слова аплодисментами.

«Саме зараз американські солдати підтримують відважних українців у боротьбі за свободу. Наші солдати цілодобово працюють над забезпеченням переміщення боєприпасів і техніки по суші, морю та повітрю», – сказав Байден.

Він додав, що військова підтримка не вичерпується лише наданням зброї, американські військові також проводять вишкіл українських колег – навчають їх використовувати передові системи озброєння, такі як HIMARS, Patriot та танки Abrams.

Також вони діляться уроками тактичної бойової допомоги пораненим з українськими медиками та хірургами, зазначив Байден.

Байден у своїй промові нагадав, що попереджав російського президента Володимира Путіна, який був впевнений, що НАТО розпадеться «відразу після того, як я склав присягу».

«Я сказав йому в Швейцарії: «Ви хочете «фінляндизації» України. Ви отримаєте «НАТОізацію»Європи», – пригадав Байден, як після вторгнення Росії в Україну альянс НАТО став «сильнішим, ніж будь-коли», коли до нього вступили такі країни, як Швеція та Фінляндія.

Як повідомляє агентство Reuters, очікується, що Байден виступить на меморіальному Арлінгтонському цвинтарі у понеділок, коли у США відзначають День пам’яті.

А на початку червня прибуде до Франції, де у Нормандії відзначатиметься 80-та річниця висадки союзників.

Президента Росії перестали запрошувати на ці зустрічі з 2014-го року, коли до Нормандії було запрошено також тодішнього президента України Петра Порошенка.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG