Спеціальні потреби

Байден веде переговори про виведення військ США з Іраку


Віце-президент Джозеф Байден і прем’єр-міністр Нурі аль-Малікі
Віце-президент Джозеф Байден і прем’єр-міністр Нурі аль-Малікі

У четвер вранці віце-президент США Джозеф Байден прибув до Іраку для розмов з лідерами нового уряду про майбутнє американських військ у тій країні у зв’язку з тим, що вони готуються залишити Іран наприкінці цього року.

Подорож Байдена, про яку раніше не було повідомлення, є першим візитом високопоставленого американського представника з часу сформування в Іраку нового кабінету міністрів минулого місяця після патової ситуації, що була наслідком невирішених виборів у березні минулого року.

Іракські офіційні особи кажуть, що сподіваються, що питання того, чи утримувати деякі американські війська в країні після 31 грудня, домінуватиме на переговорах Байдена з прем’єр-міністром Нурі аль-Малікі і президентом Джалалем Талабані. Байден також матиме зустріч з іншими іракськими лідерами, включно із світським шиїтом Аядом Аллаві, який очолює опозиційний, підтримуваний шиїтами, блок Іракія.

Прем’єр аль-Малікі перебуває під тиском з боку непоступливих шиїтських лідерів свого коаліційного уряду, щоб не продовжувати перебування американських військ поза визначений термін, навіть якщо іракські та американські офіційні особи кажуть, що країна не зможе сама захищати своїх кордонів.

Іракські офіційні особи кажуть, що в четвер уранці сталися три вибухи біля мечетей у центральному і північному районах Багдада, в результаті яких загинуло двоє людей. Органи влади кажуть, що вибухи неподалік двох сунітських і однієї шиїтської мечетей також поранили щонайменше 11 людей.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG