Спеціальні потреби

США не визнають перемоги Лукашенка і закликають звільнити опозиціонерів


Правоохоронці у Білорусі заарештували ще 600 учасників антиурядових демонстрацій, викликаних результатами президентських виборів, на яких у черговий раз переміг Олександр Лукашенко.

Уряд Сполучених Штатів не визнає результати виборів президента Білорусі легітимними. США занепокоєні насильством проти демонстрантів і закликають владу Білорусі негайно звільнити арештованих опозиціонерів.

«Подальший розвиток стосунків між США та Білоруссю залежить від дотримання білоруським урядом прав людини та демократичних процесів», – йдеться у заяві Білого дому. Заява Вашингтона прозвучала в унісон із висновками спостерігачів Організації безпеки та співробітництва в Європі.

Не зважаючи на критику міжнародних спостерігачів, уряд Білорусі продовжує наполягати на вже четвертій перемозі Олександра Лукашенка. Центральна виборча комісія стверджує, що президент отримав майже 80% голосів. Однак, чимало білорусів не погоджуються, а спостергіачі ОБСЄ помітили чимало порушень. Речник місії спостерігачів ОБСЄ Тоні Лойд зазначає:

«Процес підрахунку голосів не був прозорим. Білоруський народ заслуговує на більше. Зокрема, я сподіваюсь, уряд пояснить арешти президентських кандидатів, журналістів та правозахисників».

Так, білоруські правоохоронці арештували сімох з дев’яти кандидатів на посаду президента, кількох побили і тримають в КДБ. Уряд США погоджується з висновками експертів ОБСЄ і засуджує як самі вибори, так і придушення демонстрацій. Речник Державного департаменту Філіп Краулі зазначає:

«Уряд Білорусі повинен негайно звільнити арештованих і застерегти владу на місцях не наносити фізичної шкоди, погрожувати чи арештовувати людей, які намагаються скористатися своїм правом на протест. Сполучені Штати приєднуються до висновків ОБСЄ. Ми не можемо розглядати вибори як легітимні».

Однак, спостерігачі від місії СНД кажуть, що не помітили жодних порушень під час виборів і визнають їх демократичними та легітимними.

Сам президент Білорусі обурився міжнародною критикою та оцінкою експертів ОБСЄ зокрема. На його думку, оскільки Білорусь є членом цієї організації і платить членські внески, чиновники ОБСЄ фактично підлеглягають президентам усіх країн-членів і йому зокрема, тож не мають права його критикувати:

«Яку справу ОБСЄ має до подій, які сталися о другій, чи третій годині ночі, коли закінчилися вибори?»

Тим часом група впливових американських сенаторів, Джон Маккейн, Джон Керрі та Джо Ліберман у спільній заяві засудили як сам процес виборів, так і дії уряду Лукашенка.

«Білоруський уряд повинен усвідомити, що його брутальні дії обійдуться йому дуже дорого» – підкреслюють сенатори. Усі троє авторів заяви очолюють провідні сенатські комітети і мають безпосередній вплив на формування зовнішньої політики США.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG