Спеціальні потреби

27 лауреатів Нобелівської премії вимагають звільнити політв’язнів у Білорусі. ООН звинувачує білоруський режим в репресіях проти опозиції


Алесь Беляцький засуджений у Білорусі до 10 років ув’язнення
Алесь Беляцький засуджений у Білорусі до 10 років ув’язнення

Понад два десятки лауреатів Нобелівської премії підписали листа із закликом звільнити сотні політв’язнів у Білорусі, зокрема лауреата Нобелівської премії миру 2022 року, правозахисника Алеся Беляцького.

У листі, підписаному 27 колишніми лауреатами, зокрема білоруською письменницею Світланою Алексієвич, яка отримала Нобелівську премію з літератури у 2015 році, йдеться про те, що понад 50 тисяч білорусів зазнали політичних репресій, відколи авторитарний правитель Олександр Лукашенко заявив про перемогу на президентських виборах, які Захід і опозиційні політики назвали сфальсифікованими.

Як йдеться в листі, сотні тисяч громадян були змушені залишити країну, а тисячі зазнали тортур.

"Серед них сотні журналістів, викладачів, педагогів, лікарів, музикантів, робітників і студентів, громадських діячів і правозахисників, у тому числі лауреат Нобелівської премії миру Алесь Беляцький", – йдеться в листі, який цитує Білоруська служба Радіо Свобода.

"За останні десятиліття Європа не бачила гуманітарної катастрофи, пов’язаної з політичними репресіями, такого масштабу, як у Білорусі", – йдеться в листі. Підписанти закликають всі країни ЄС, особливо сусідню Польщу, "вжити негайних заходів для припинення жорстоких репресій у Білорусі і чинити тиск для звільнення всіх політв’язнів".

ООН звинувачує уряд Білорусі в репресіях проти опозиції

20 березня у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини звинувачується уряд Білорусі у проведенні кампанії насильства та репресій, щоб придушити політичне інакомислення та зберегти контроль над владою.

"Беручи до уваги низку порушень прав людини, скоєних проти населення реальними або гаданими політичними опонентами в дискримінаційний спосіб, звіт офісу описує розумні підстави вважати, що міг бути скоєний злочин проти людяності у вигляді переслідування з використанням правоохоронних органів", — сказав Крістіан Салазар Фолкманн, директор відділ польових операцій і технічної співпраці в УВКПЛ.

У звіті, представленому Фолькманном Раді ООН з прав людини в середу, розглядаються всі ймовірні порушення прав людини в Білорусі, пов’язані з підготовкою до президентських виборів 2020 року та після них.

Звіт базується на інформації та доказах, отриманих з перших вуст з інтерв’ю з 657 людьми, підкріплених більш ніж 5400 пунктами, а також 229 письмових поданнях жертв, свідків і неурядових організацій.

Фолькманн сказав, що інформація, зібрана минулого року, «підтверджує масштаби та моделі порушень», виявлених у попередніх звітах, і виявляє, що з 1 травня 2020 року Білорусь "фактично позбавила людей у Білорусі можливості здійснювати" свої громадянські права.

Вибори Лукашенка на шостий термін президентства у 2020 році міжнародні спостерігачі назвали "не вільними та несправедливими". Лукашенко це заперечив.

У своїй презентації в раді Фолькманн сказав, що опозиційним партіям було заборонено брати участь у парламентських виборах минулого місяця, що поставило під сумнів їхню здатність брати участь у президентських виборах наступного року.

Звіт описує жахливе поводження та умови, в яких перебувають політичні в’язні в державних виправних колоніях.

Автори звіту зазначають, що "інформація, зібрана щодо відсутності належного медичного обслуговування у виправних колоніях, викликає особливу тривогу", додаючи, що щонайменше двоє людей померли "під вартою білоруської влади у 2023 році через медичну недбалість" і двоє додаткових ув’язнених. померли цього року.

Управління ООН з прав людини виявило, що в 2020 і 2021 роках мали місце масові свавільні арешти дітей, що призвело до понад 50 політично вмотивованих кримінальних процесів, у яких діти були позбавлені захисту, гарантованого міжнародним правом.

"УВКПЛ також виявило випадки жорстокого поводження та, можливо, катування дітей", – йдеться у повідомленні.

Фолькманн заявив Раді ООН, що білоруська влада забирає дітей, які опинилися в нібито "небезпечних ситуаціях", від їхніх батьків у спосіб, який, здавалося, більше зосереджений на скоєння "тиску та покарання батьків, ніж на захисті найкращих інтересів дитини".

За його словами, іноді дітей залишали без піклування, відвозили в дитячі будинки або "батьків змушували під примусом передати опіку над дітьми родичам чи друзям".

За його словами, кампанія насильства та репресій змусила близько 300 000 білорусів виїхати з травня 2020 року.

"Зараз для тих, хто перебуває у вигнанні, небезпечно повертатися до Білорусі, — сказав Фолькманн. — Тому я рекомендую іншим державам-членам продовжувати полегшувати доступ до міжнародного захисту біженців".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG