Спеціальні потреби

Конгрес США відмовляється від діалогу з Лукашенком без звільнення політв'язнів


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

«Гірка правда полягає у тому, що через 20 років після розпаду Радянського Союзу Білорусь продовжує залишатися політично і економічно не реорганізованим суспільством, відірваним від своїх європейських витоків. Білоруський народ, який багато переніс за останнє століття, заслуговує кращої долі», – вважає голова Комісії з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінкської комісії США), конгресмен Кріс Сміт.

15-го листопада на слуханнях у Конгресі, присвячених політичній та економічній ситуації у Білорусі, конгресмен Сміт зазначив, що про діалог з режимом Олександра Лукашенка не може бути й мови до тих пір, поки Захід не побачить істотних змін всередині країни.

«Перш ніж піти на поліпшення відносин з таким жорстким диктатором, ми повинні стати свідками серйозних змін, таких як звільнення всіх політв'язнів з повним відновленням їхніх громадянських і політичних прав, а також припинення переслідування всіх критиків чинної влади», – зазначив у своїй заяві американський законодавець.

Автор і постійний ініціатор продовження дії Акту на підтримку демократії в Білорусі нагадав, що всього кілька днів тому Олександр Лукашенко підписав два нових закони. Одним з цих юридичних нововведень керівництво Білорусі посилює покарання за отримання закордонної фінансової допомоги політичними і громадськими організаціями, а іншим – дає правоохоронним органам карт-бланш у розгоні «мовчазних акцій» протесту, які набрали чинності в Білорусі влітку цього року.

У слуханнях взяв участь колишній кандидат в президенти Білорусі Олесь Михалевич, який приїхав до США на запрошення Конгресу. У своєму виступі він розповів про тортури, які, за його словами, застосовувалися до нього співробітниками секретних білоруських підрозділів у ізоляторі тимчасового тримання КДБ.

«Коли я був у в'язниці КДБ, я стояв перед дилемою: залишатися за ґратами, або вдавати, ніби я готовий співпрацювати з ними. На той момент у мене не було абсолютно ніякої інформації про те, що відбувається в Білорусі і з моїми колегами. Пізніше я дізнався, що всіх, хто працював у моєму передвиборному штабі, затримали, а обладнання конфіскували. Мою квартиру, так само як і квартири моїх близьких, обшукували кілька разів», – поділився спогадами Михалевич.

Колишній кандидат у президенти Білорусі також закликав США і ЄС не бути наївними і не вірити «черговий поганій грі режиму в лібералізацію».

«Нам не варто простягати руку порятунку режиму. Ми повинні співпрацювати лише з представниками незалежного громадянського суспільства Білорусі», – підкреслив білоруський опозиційний політик.

Крім Михалевича перед Гельсінкської комісією також виступили Роджер Потоцький – старший директор Євразійської програми при Національному фонді підтримки демократії та Сюзан Корк – директор Євразійської програми при правозахисної організації Дім свободи.

Потоцький закликав Конгрес США не скорочувати фінансування громадянського суспільства в Білорусі, як це заплановано зробити до 2013-го року. Нагадаємо, після придушення демонстрації 19 грудня 2010-го в Мінську Сполучені Штати збільшили допомогу білоруським незалежним ЗМІ, а також НГО до 18 млн доларів на 2011-ий рік. Однак до 2013-го року ця цифра повинна скоротитися до 11 мільйонів.

Сюзан Корк, у свою чергу, зауважила, що безпрецедентні економічні та політичні події, що відбулися в Білорусі за останні 11 місяців, свідчать про те, що дні діючого білоруського режиму полічені.

«Ніколи за всю історію свого правління Лукашенко не стикався з такою масштабною економічною кризою. Він також ніколи не опинявся під таким сильним тиском, під яким він перебуває сьогодні з боку Сполучених Штатів і Євросоюзу за порушення прав людини», – підкреслила Корк.

Представник Дому свободи також нагадала, що навіть Росія – основний геополітичний союзник Білорусі – останнім часом урізала обсяг субсидій, що прямували раніше на підтримку економіки свого західного сусіда.

XS
SM
MD
LG