Спеціальні потреби

Комітет Сенату розпочав процес затвердження нового верховного судді США: що треба знати


Кандидатка на пост верховного судді США Емі Коні Барретт
Кандидатка на пост верховного судді США Емі Коні Барретт

Юридичний комітет Сенату США розпочав слухання про затвердження кандидатури нової верховної судді – Емі Коні Барретт. За планом, слухання мають тривати чотири дні.

Після смерті верховної судді Рут Бейдер Ґінзбург президент Трамп оголосив свою номінантку, тепер її кандидатуру мають погодити в Сенаті. Втім, довкола цієї процедури виникла дискусія – адже призначення судді відбувається за лічені тижні до президентських виборів.

Республіканці, які мають більшість у Сенаті, наполягають: вакантне місце слід заповнити зараз, адже це законний обов’язок сенаторів.

Ця вакансія з’явилась внаслідок трагічної втрати чудової жінки. І ми заповнимо цю вакансію іншою чудовою жінкою. Основне тут, що Сенат конституційно виконує свій обов’язок.
Ліндсі Грем, сенатор-республіканець

“Це рік виборів. Ми призначаємо суддю в рік виборів – вже після того, як розпочалось голосування. Мої колеги-демократи скажуть: “Такого ніколи не робили!” В цьому плані вони праві. Жодного суддю не призначали пізніше липня у рік виборів. Але коли в судді Рут Бейдер Ґінзбург запитали декілька років тому, вона сказала: президент служить чотири роки, не три. В цьому процесі нема нічого неконституційного. Ця вакансія з’явилась внаслідок трагічної втрати чудової жінки. І ми заповнимо цю вакансію іншою чудовою жінкою. Основне тут, що Сенат конституційно виконує свій обов’язок”, – заявив голова юридичного комітету республіканець Ліндсі Грем.

Демократи заперечують: призначати нового суддю до виборів президента – несправедливо. Cенаторка Даян Файнстайн нагадала Ліндсі Грему, що два роки тому він обіцяв не затверджувати нового верховного суддю до виборів президента, якщо трапиться така ситуація.

Сенатор Грем пообіцяв: “Якщо вакансія з’явиться в останній рік каденції президента Трампа, і попередні вибори вже розпочнуться, ми дочекаємось до кінця виборів”. Республіканці мають поважати свою обіцянку.
Даян Файнстайн, сенаторка-демократка

“Коли у 2016 помер верховний суддя Антонін Скалія, республіканці відмовились розглядати його заміну до виборів. Тоді сенатор Мітч Макконнелл сказав: “Американці повинні мати слово у виборі наступного верховного судді”. Коли в сенатора Ліндсі Грема в 2018 році запитали: “Якщо вакансія відкриється у 2020 році, чи мають республіканці намірені дотриматись свого власного правила?” Сенатор Грем пообіцяв, цитую: “Якщо вакансія з’явиться в останній рік каденції президента Трампа, і попередні вибори вже розпочнуться, ми дочекаємось до кінця виборів”. Республіканці мають поважати свою обіцянку, і дозволити американцям бути почутими”, – заявила Даян Файнстайн.

Згідно з американським законодавством, кандидатів на пост верховного судді номінує президент США, після цього Сенат затверджує номінацію простою більшістю (51 голосом зі 100). У республіканців є 53 представників у Сенаті. За планом, слухання щодо призначення Емі Коні Барретт мають тривати чотири дні.

Якщо її затвердять, Барретт стане третьою суддею у Верховному суді, яку номінував президент Трамп, і п’ятою жінкою в історії США, яку призначили на цю посаду. Її кандидатура також забезпечить більшість консервативним суддям у Верховному суді, створивши розподіл 6-3.

Емі Коні Барретт 48 років, вона суддя 7-го Окружного апеляційного суду США, а також професорка юридичної школи університету Нотрдам. Вона викладає і досліджує питання федеральних судів та конституційне право.

Суддя сповідує католицизм, має сімох дітей і дотримується консервативних поглядів. Деякі сенатори вважають, що її погляди матимуть вплив на прийняття рішень у Верховному суді.

Сама Барретт заявляє, що її правнича філософія полягає у тому, що "суддя має застосовувати закон відповідно до того як його прописано". І що “судді мають рішуче дистанціюватись від будь-яких власних політичних поглядів".

Дивіться також: Вибори президента США – американці про свої настрої та вподобання напередодні голосування.

  • 16x9 Image

    Остап Яриш

    Кореспондент Голосу Америки в Пентагоні і ведучий щоденних телепрограм Української служби VOA. Приєднався до команди в 2019 році.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG