Спеціальні потреби

Російські сили просунулися у Бахмуті. Україна від Рамштайну очікує "ґрунтовних рішень" щодо зброї


Український військовий після з важких боїв неподалік від Бахмута, Україна, 14 квітня 2023 р. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Український військовий після з важких боїв неподалік від Бахмута, Україна, 14 квітня 2023 р. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Російські війська просунулися на нові території в Бахмуті, повідомляють американські військові експерти, посилаючись на дані геолокації.

«Станом на 17 квітня російські війська досягли нових успіхів у Бахмуті. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 квітня, показують, що сили Вагнера просунулися на північ від траси T0504 Костянтинівка-Часів Яр-Бахмут уздовж головної залізниці в Бахмуті», – повідомляють експерти вашингтонського Інституту вивчення війни.

Американські аналітики пишуть у своєму зведенні, що Євгену Пригожину, керівнику приватної військової компанії «Групи Вагнера», схоже, вдається повернути прихильність президента Росії Володимира Путіна, ймовірно, «через неспроможність російських військових виконати завдання, які Путін поставив перед ними під час зимового наступу на Донбасі».

Аналітики відзначають, що тепер виглядає, що війська «Вагнера» отримують підкріплення, боєприпаси та політичне визнання, а це є різкою зміною у ставленні Кремля, який, здавалося, кидав «вагнерівців» у бій в Бахмуті без належної підготовки та підтримки принаймні з початку року.

У понеділок Пригожин спробував виправдати повільне просування «вагнерівців» у районі Бахмута тим, що їм потрібно щонайменше 6000 снарядів, щоб просуватися більше, ніж на 100-200 метрів, на день.

Агентство Reuters пише, що поки російські війська посилюють важкі артилерійські обстріли та авіаудари по зруйнованому Бахмуту, президент Росії Володимир Путін побував на Херсонщині та Луганщині, які Росія намагається відвоювати в України.

У Кремлі повідомили, що Путін у понеділок взяв участь у зборах військового командування на півдні України в Херсонській області, а на сході Луганської області відвідав штаб Національної гвардії.

Також повідомляється, що Путіна у цій поїздці не супроводжували ані міністр оборони Сергій Шойгу, ані начальник Генштабу Валерій Герасимов, як сказали у Кремлі, «з міркувань безпеки».

Тим часом президент України Володимир Зеленський відвідав війська у місті Авдіївка, що є приблизно за 70 км на південний захід від Бахмута, повідомляє його прес-служба.

Напередодні, у понеділок, Зеленський повідомив, що провів засідання ставки, де обговорювали, серед іншого, питання постачання та виробництва зброї. Він наголосив, що Україна готується до чергової зустрічі у форматі «Рамштайн», у результаті якої він очікує збільшення постачання зброї для України.

«Агресор має програти, і це наша спільна відповідальність з партнерами – виграти більше часу для миру, тобто бути зараз максимально активними в забезпеченні зброєю та снарядами, щоб нашу спільну перемогу прискорити», – сказав Зеленський у відео-зверненні, яке публікує його прес-служба.

Як повідомляв Голос Америки, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, перебуваючи у Вашингтоні минулого тижня, висловив сподівання, що підтримка союзників, які збираються на нараду в Німеччині на чергове засідання у форматі "Рамштайн", включатиме західну бойову авіацію та артилерію.

Міністри оборони, високопоставлені військові чиновники США та близько 50 країн-партнерів, які допомагають Україні боротися з Росією, зберуться в п’ятницю на авіабазі Рамштайн для визначення, якої військової допомоги далі потребуватиме Україна.

Напередодні колишній міністр оборони та міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус написав, що зустріч на авіабазі у Рамштайні наступної п'ятниці «покаже, наскільки серйозною є коаліція у забезпеченні України зброєю, необхідною для успішної контратаки та припинення війни».

«Зітхання, що війна може затягнутися, не допоможуть. Потрібні артилерія великої дальності та західні винищувачі», – пише литовський політик у Twitter, супроводжуючи свої слова фотографіями артилерійських систем та сучасних бойових літаків.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG