Спеціальні потреби

В Італії затримали екс-губернатора Харківщини Авакова


Правоохоронні органи України підтвердили сьогодні інформацію про затримання в Італії колишнього губернатора Харківської області Арсена Авакова. За даними Генпрокуратури, опозиційного політика арештували напередодні у італійському місті Фрозіноне, що знаходиться за 80 кілометрів на південний схід від Рима на вимогу українського бюро Інтерполу. В ГПУ кажуть, що нині готують документи для початку процедури екстрадиції пана Авакова до України, де його оголосили в розшук за звинувачення у перевищенні владних повноважень під час виділення земельних ділянок. Прокуратура Харківської області у січні цього року висунула екс-губернатору звинувачення у незаконному відчуженні понад 50 га угідь. У міжнародний розшук політика оголосили після того, як він не з’являвся на допити і, за даними слідства, залишив Україну.

В прес-службі Авакова не приховували, що екс-губернатор за кордоном, однак наголошували, що він не ховається від слідчих, а знаходиться у відрядженні. «Аваков не переховується, веде велику громадську роботу в рамках гуманітарного проекту благодійного фонду «Ренесанс», відвідує різні країни Європи і спілкується із журналістами. Тому неправильно було б казати про те, що він переховується, або є втікачем», – заявила прес-секретар політика Наталія Стативко.

Тим часом в опозиційній партії «Батьківщина» заявили, що вже звернулися до уряду та керівництва правоохоронних органів Італії з проханням не видавати затриманого політика Україні. Соратники Авакова наголошують на політичній вмотивованості кримінального переслідування екс-губернатора та просять його звільнити.

«Як і Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та багатьох інших опозиційних лідерів, обвинувачено за сумнозвісною статтею 365 Кримінального кодексу України – перевищення влади та службових повноважень. Ця неконкретна стаття КК України використовується нинішньою українською владою для здійснення репресій проти політичних опонентів шляхом вибіркового кримінального переслідування», – йдеться у заяві, яку цитує офіційний партійний сайт.

В «Батьківщині» нагадують висновки лідерів європейських країн, які неодноразово вказували на сумнівність кримінального переслідування українською владою екс-урядовців і закликають на цій підставі відмовити правоохоронним органам у екстрадиції Арсена Авакова. Слід зазначити, що раніше уряд Чехії відмовився видавати Україні колишнього міністра Богдана Данилишина. Екс-урядовцю надали політичний притулок попри те, що він і досі знаходиться списку розшукуваних осіб на сайті Інтерполу. Водночас поки що не надходило повідомлень, чи звертався за політичним притулком пан Аваков.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG