Спеціальні потреби

У Харкові обшукали лідера місцевої «Батьківщини» Авакова


У Харкові обшукали лідера місцевої «Батьківщини» Авакова
У Харкові обшукали лідера місцевої «Батьківщини» Авакова

Прокуратура почала слідчі дії по справі проти колишнього губернатора Харківської області, лідера місцевої «Батьківщини» Арсена Авакова. У вівторок слідчі провели обшук у двох квартирах політика. Сам Арсен Аваков наразі перебуває за кордоном разом із родиною.

Екс-губернатора підозрюють у перевищенні службових повноважень. На сайті харківської прокуратури зазначається, що Арсену Авакову інкримінують причетність до незаконної зміни цільового призначення 55 гектарів державних земель вартістю понад 5,5 мільйона гривень. Кримінальну справу порушено за тією ж статтею, за якою винесли вирок Юлії Тимошенко та судять Юрія Луценка.

Місцева «Батьківщина» переконана, що всі ці дії спрямовані на «зачистку політичного поля Харківщини» від опозиції та реальних опонентів напередодні виборів.

«Ми знаємо, що головна мета всіх дій харківської влади – будь-якими засобами прибрати опозицію і найкоротший шлях до цього – знеголовити харківську «Батьківщину», йдеться у заяві партії.

Київські бютівці заявили, що політична вмотивованість у цій справі очевидна. В першу чергу через те, що кримінальну справу порушили одразу, щойно лідерку «Батьківщини» Юлію Тимошенко перевели до харківської колонії.

Разом з тим, опозиція переконана, переслідування тільки набирають обертів. Тим більше, діюча влада так і не відреагувала на резолюцію ПАРЄ, де закликали припинити переслідування проти української опозиції. «Влада своїми діями демонструє відверту зневагу до рекомендацій найавторитетнішого європейського представницького органу», вважають у «Батьківщині».

Сам Арсен Аваков не дочекався порушення справи проти нього та виїхав за кордон із родиною. В ефірі ТВі під час телефонної розмови він зазначив, що не визнає цієї справи, і що інформація, яка поширюється місцевою прокуратурою та облдержадміністрацією, містить багато брехні. Наприклад, акти, які проходять по справі, Аваков не підписував, так як це не входило в його посадові обов’язки, зауважив політик.

«Я оцінюю цей крок як організацію тиску на Авакова, людину, яка їм зараз не потрібна, незручна», – зазначив Арсен Аваков.

Харківська прокуратура не коментує обшуків квартир екс-губернатора. Натомість «Батьківщина» відзначила, що на місце проведення обшуку не пустили ані журналістів, ані адвоката Арсена Авакова. На думку захисника Авакова Тетяни Вішнивецької, таким чином правоохоронні органи порушили чинне законодавство України.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG