Спеціальні потреби

Австралія продаватиме уран країні, яка не підтримала угоду про нерозповсюдження ядерної зброї?


Голова уряду Австралії Джуліа Гіллард у Конгресі США. Березень 2011.
Голова уряду Австралії Джуліа Гіллард у Конгресі США. Березень 2011.

Прем’єр-міністр Австралії Джуліа Гіллард виступає за зняття урядової заборони на експорт урану до Індії.

У вівторок в місті Камберра Гіллард повідомила ЗМІ, що експорт урану до Індії економічно вигідний та може укріпити відносини між країнами.

«Індія стає заможнішою, а країні, в якій сотні мільйонів людей більше не бідняки, необхідно більше енергії. 40% необхідної їй енергії Індія могла б отримати завдяки ядерній енергетиці. Австралія є великим постачальником урану. Тож доступ до індійського ринку може створити чимало робочих місць в Австралії», – заявила Гіллард.

Австралія, де знаходиться 40% світових покладів урану, експортує його до США, Китаю та Японії.

Індія виключена із цього кола, тому що свого часу не ухвалила угоду про Нерозповсюдження ядерної зброї.

За словами Гіллард, уряд Австралії має змінити свою позицію.

Водночас міністр оборони Австралії Стівен Сміт наголосив, що будь-які продажі урану до Індії мають включати гарантії, що уран буде використовуватись виключно для енергетичних, а не для військових потреб.

«Обставини значно змінились і тепер ми впевнені, що Індія не лише дотримається всіх обіцянок даних Групі ядерних поставок, а це – розмежування ядерних матеріалів, які застосовуються у військових та мирних цілях, відмова від випробувань ядерної зброї, але і дозволить перевірки з боку МАГАТЕ», – заявив Сміт.

Очікується, що обговорення «ядерного» експорту до Індії буде одним із ключових питань на щорічному з’їзді правлячої Робочої партії, який відбудеться в грудні в Сіднеї. Будь-які зміни урядової політики мають бути ухвалені на партійному з’їзді.

Група ядерних поставок – міжнародна організація країні постачальників ядерних матеріалів та технологій, які дотримують обмежень встановлених угодою з нерозповсюдження ядерної зброї шляхом дотримання Правил щодо експорт ядерних матеріалів та технологій. До організації входить Україна.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG