Спеціальні потреби

Лондон відмовися скасувати ордер на арешт Джуліана Ассанжа


Джуліан Ассанж на балконі еквадорського посольства у Лондоні під час одного з виступів 2016 р.
Джуліан Ассанж на балконі еквадорського посольства у Лондоні під час одного з виступів 2016 р.

Суд у Лондоні відхилив вимогу адвокатів Джуліана Ассанжа скасувати ордер на арешт, виданий 2012 р., коли засновник сайту Wikileaks не підкорився рішенню про екстрадицію до Швеції, де йому висували звинувачення у зґвалтуванні.

Тоді Ассанж попросив політичного притулку в посольстві Еквадору і вже майже 6 років провів у добровільному ув’язненні.

Прокуратура Швеції закрила справу у травні минулого року, але британський наказ про затримання залишається чинним.

46-річний уродженець Австралії завжди відкидав шведські звинувачення і стверджував, що остерігається рук правосуддя, бо боїться екстрадиції до Сполучених Штатів через звинувачення, пов’язані з діяльністю Wikileaks.

Суддя Арбутнот відкинула аргументи адвокатів і сказала, що Джуліан Ассанж "намагається нав’язати власні умови процедури судочинства".

"Схоже, що він вважає себе понад законом і хоче справедливості лише на свою користь", - додала суддя.

Американський аспект

США офіційно не оголошували вимог про екстрадицію Ассанжа, але він та його соратники побоюються існування таємного ордеру з Вашингтона у зв’язку з викраденням і публікацією на сайті Wikileaks 2010 року величезної кількості таємних військових та дипломатичних документів.

Під час американської виборчої кампанії 2016 року через Wikileaks було оприлюднено електронну переписку посадовців Демократичної партії США, що завдало удару репутації Гілларі Клінтон і могло вплинути на результати минулих президентських виборів.

Критики стверджують, що спрямованість дій Wikileaks та заяви Джуліана Ассанжа означають його співпрацю з Росією.

Офіційні джерела у Лондоні та Вашингтоні не підтверджували і не заперечували факту існування таємного запиту про екстрадицію до США.

Це вже друга спроба його адвокатів переконати британську прокуратуру, що вона не має підстав для подальшого переслідування Джуліана Ассанжа.

У британській пресі припускали, що навіть якби суд у Лондоні скасував ордер на арешт, пов’язаний з порушенням рішення про екстрадицію 2012 року, Ассанж ймовірно остерігався б одразу покинути стіни посольства Еквадору.

Раніше з’явилися повідомлення, що Ассанж отримав еквадорське громадянство.

Поліція Лондона повідомляла, що перший рік спеціального патрулювання еквадорського посольства коштував 3,8 мільйона фунтів.

Дивіться також: Майбутнє ЄС під знаком питання

Майбутнє ЄС під знаком питання. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

XS
SM
MD
LG