Спеціальні потреби

Початок слухання про екстрадицію Джуліана Ассанжа з Британії до США 


Зображення Джуліана Ассанжа (ліворуч) на малюнку із зали суду у Лондоні 24 лютого 2020 р.
Зображення Джуліана Ассанжа (ліворуч) на малюнку із зали суду у Лондоні 24 лютого 2020 р.

Американський правник, який репрезентує уряд Сполучених Штатів заявив на початку судового слухання у Лондоні про екстрадицію Джуліана Ассанжа, що засновник WikiLeaks є звичайним злочинцем і повинен постати перед судом у США.

24 лютого лондонський суд розпочав розгляд вимоги про видачу Ассанжа і ці перші слухання триватимуть до кінця цього тижня, а потім після перерви поновляться 18 травня.

Ассанж свободою слова виправдовує оприлюднення імен людей, які ризикували, допомагаючи Сполученим Штатам та союзним країнам.
Джеймса Люїса, представник прокуратури США

Будівлю суду у понеділок пікетували близько сотні прихильників Джуліана Ассанжа, які кажуть, що він героїчно розкривав зловживання урядів, користуючись правом свободи преси і слова.

Адвокати Ассанжа доводять, що його не можна видавати до Сполучених Штатів, бо переслідування 48-річного австралійця, як кажуть вони, є політично вмотивованим, а тому надій на справедливий суд щодо нього в Америці немає.

Американська прокуратура обвинувачує Джуліана Ассанжа по низці пунктів закону про боротьбу зі шпіонажем у зв'язку з отриманням з американської державної комп'ютерної системи та оприлюдненням таємних документів військового і дипломатичного відомств США.

2010 року сайт WikiLeaks опублікував документи, які надав колишній службовець американської розвідки Бредлі/Челсі Менінґ, який визнав викрадення і згодом відбув кількарічне ув’язнення.

Сполучені Штати попросили Британію видати Ассанжа минулого року після того, як йому припинили надавати притулок у посольстві Еквадору в Лондоні, де він сім років переховувався від видачі до Швеції.

Президент Трамп прийшов до влади з новим підходом до свободи слова і новою ворожістю до преси...
Едвард Фіцджеральд, адвокат Ассанжа

Шведська прокуратура тривалий час вела справу за звинуваченнями Джуліана Ассанжа у сексуальному насильстві щодо двох жінок.

Справа у Швеції була закрита з технічних причин, але британський суд покарав Ассанжа за непокору судовому рішенню у Лондоні, і він залишається за ґратами на час розгляду вимоги про екстрадицію.

У перший день слухання у лондонському суді адвокат Едвард Фіцджеральд вказав, що раніше уряд США не висував обвинувачень Джуліану Ассанжу, але ситуація змінилася, коли 2016 року президентом був обраний Дональд Трамп.

“...Президент Трамп прийшов до влади з новим підходом до свободи слова і новою ворожістю до преси, що фактично означало оголошення війни журналістам - розслідуванням”, - цитує Фіцджеральда агентство Reuters.

А представник американського уряду Джеймс Люїс заявив, що Ассанж має відповідати не за журналістську діяльність, а за викрадення державної інформації та оприлюднення даних, які могли призвести до загибелі людей.

“Те, що пан Ассанж, як виглядає, виправдовує свободою слова, це публікація імен і джерел - людей, які ризикували, допомагаючи Сполученим Штатам та союзним країнам”, - сказав правник у суді.

За словами Джеймса Люїса урядові служби США після публікацій WikiLeaks були змушені попереджати про небезпеку сотні людей. Деяких треба було переводити в інші країни, а дехто, як розповів правник, пізніше зник.

Адвокати Джуліана Ассанжа також доводять, що його не можна видавати до Сполучених Штатів, бо він потерпає від проблем з психічним здоров’ям і може вчинити самогубство.

Дивіться також: Чому афроамериканці стали ціллю дезінформації з Кремля під час виборів 2020

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG