Спеціальні потреби

Історія американської авіашколи, яка видала ліцензії пілотів майбутнім терористам


З наближенням десятої річниці терактів 11-го вересня американці замислюються, чи стали Сполучені Штати менш вразливими до ймовірних нападів. Багатьом й досі важко повірити в те, що троє терористів, які захопили літаки 11-го вересня і спрямували їх у вежі близнюки, отримали ліцензії пілотів саме у США.

Мохамед Атта і Марвен аль-Шегі – терористи, які 11 вересня 2001-го року захопили два пасажирські літаки і спрямували їх у вежі Всесвітнього торговельного центру в Нью-Йорку.

Рудді Деккерс – чоловік, який навчив цих терористів управляти літаком. Деккерсу належала невелика приватна авіашкола на Флориді. І він навіть не підозрював, що упродовж шести місяців був інструктором двох майбутніх терористів. На чотиримісному літаку «Сесна 172» Рудді Деккерс давав уроки пілотування Атті і аль-Шегі:

«Ми завжди відлітали на 10 миль, це спокійна місцевість, де вони могли тренуватись і відпрацьовувати різні фігури пілотажу».

Деккерс зустрічався із своїми студентами щодня. У нього досі зберігаються їхні анкети, записи про успішність навчання, копії студентських віз та навіть підпис на ліцензії пілота одного із терористів.

«Атта завжди був замкнений і не дуже любив розмовляти з нами. А аль-Шегі навпаки був дуже балакучий», – пригадує Руді Деккерс.

Інструктор каже, що обоє не відрізнялися від більшості іноземних студентів, за винятком хіба що неввічливості та деякої неуважності до інших. Однак після застережень про те, що їх можуть виключити із школи, навчання та поведінка студентів покращилась.

Знання, які Атта та аль-Шегі здобули в авіашколі, назавжди змінили життя і бізнес Деккерса. О четвертій ранку наступного дня після атак, агенти ФБР зайшли в офіс Деккерса, вилучили його комп’ютери та документацію. Імміграційна служба допитувала його про легальний статус студентів. Він давав свідчення перед Конгресом. Влада Флориди подала проти нього позов за звинуваченням у шахрайстві, але згодом закрила справу. Бізнес і сімейне життя Деккерса розпалися.

«Це принесло мені стрес і великі фінансові втрати. Мій бізнес коштував 12 мільйонів доларів. А через рік після терактів у мене залишилось лише 46 тисяч», – каже Деккерс.

Деккерс не вважає себе винним у тому, що несвідомо допоміг терористам підготувати напади. Він звинувачує у всьому аль-Кайду та Осаму Бін Ладена. Деккерс навіть написав книгу «Винен за асоціацією» і каже, якщо б сьогодні мав авіашколу, то ніколи не брав студентів мусульман.

Деккерс вже не вірить, що його життя коли-небудь може бути успішним. Однак попри великі втрати він щасливий, що вижив. Адже трьом тисячам людей, які загинули внаслідок терактів 11-го вересня, поталанило значно менше.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG