Спеціальні потреби

У Вашингтоні занепокоєні згортанням демократії в Україні


Від ситуації в Україні у великій мірі залежить ситуація з розвитком демократії у країнах колишнього Радянського Союзу. Про це зазначалось на слуханнях комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США щодо стану демократії та свобод у Східній Європі. Експерти зазначили, що східноєвропейські країни є одними з наймолодших демократій у світі і перед їх народами стоять чимало викликів.

За словами представника Державного департаменту США,Томаса Мелії, у Східній Європі поширеною практикою залишається дискримінація меншин:

«Найбільша етнічна меншина Європи – роми – надалі стають жертвами насильства, страждають від сегрегації та інших форм дискримінації. Поширеними є антисемітизм та ворожість до мусульман. Люди з фізичними вадами все ще не мають змоги брати участь у політичному житті. Окрім того в багатьох країнах Європи представники сексуальних меншин страждають від дискримінації та насильства».

Томас Мелія заявив, що Державний департамент США занепокоєний змінами, які відбуваються в Україні від початку президентства Віктора Януковича. Мелія зазначив, що представників попереднього уряду включно із Юлією Тимошенко переслідуються за звинуваченнями, які мають ознаки вибіркового переслідування політичних конкурентів.

«Ми закликаємо уряд, який нині розробляє нове виборче законодавство, досягти консенсусу з приводу єдиних правил гри для всіх політичних сил. Уряд Януковича має залучити інші частини суспільства до розробки реформ виборчого законодавства», – зазначив Томас Мелія.

Водночас Надія Дюк, віце-президент Національного фонду розвитку демократії зазначила, що з часу обрання президентом України Віктора Януковича перспективи демократії в Україні різко зменшились:

«До Конституції були внесені зміни для посилення президентської влади, залежний від влади суд відкрив карні справи проти колишніх посадовців, минулі вибори, ймовірно, були підтасовані на користі правлячої партії. Здійснюється тиск на незалежні ЗМІ, спецслужби стали слідкувати за громадськими організаціями».

Надія Дюк додала, що утиски демократії та свободи стали нормою в Росії, де відбуваються вбивства журналістів та правозахисників, а держава відмовляється реєструвати непідконтрольні Кремлю партії.

За словами Надії Дюк, те як буде розвиватися демократія в Україні та Росії, визначить майбутнє демократії в усьому регіоні.

Водночас регіональний директор Міжнародного республіканського інститут Стівен Нікс підкреслив, що Євразія є надзвичайно важливим регіоном у світі, незважаючи на те, що у даний момент увага громадськості зосереджена на подіях на Близькому Сході.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG