Спеціальні потреби

На Арлінгтонському кладовищі наводять порядок


У США продовжується розслідування гучної справи, пов’язаної із тим, що тисячі могил солдатів на найпрестижнішому військовому цвинтарі Америки – національному Арлінгтонському кладовищі біля Вашингтона, виявилися або непозначеними, або позначеними неправильно. Всього кілька тижнів тому було знайдено ще два тіла, поховані в неправильних місцях. Тож хвилювання американців з цього приводу зростають.

Національний Арлінгтонський цвинтар біля Вашингтону є одним з найбільш шанованих місць країни. Саме там поховані рештки більше 300 тисяч військових, які загинули у війнах, починаючи ще з часів Громадянської війни у США. У той час, як родичі жертв приходять сюди віддати останню шану покійним, американське військове командування намагається з’ясувати, що стало причиною такого недбалого ведення реєстру могил. Міністр армії США Джон Макхью говорить:

«Тут не може бути виправдань. Від імені американської армії та від свого імені я щиро вибачаюся перед родичами загиблих, які поховані на цьому кладовищі. Адже вони тепер мають право сумніватися, чи в тих могилах справді їх рідні».

Військові посадовці говорять, що 6 600 могил або взагалі не числяться у реєстру кладовища, або позначені неправильно. Також у результаті семимісячного розслідування стали відомі й більш скандальні речі, що свідчать про недбале ставлення працівників цвинтаря до останків солдатів, які загинули в Іраку та Афганістані. Так в одній могилі були знайдені тіла одразу двох загиблих солдатів. А на окраїні кладовища просто у землі були виявлені рештки кількох тіл після кремації, які не вдалося ідентифікувати.

Після того, як скандал спалахнув на початку цього року, директор кладовища та його заступник відразу ж звільнилися з посад. На слуханнях в Сенаті колишній директор кладовища Турман Гіггінботам намагався пояснити причини того, що сталося:

«Все це записувалося вручну понад 140 років… ну, завжди десь може закрастися помилка».

Сенатор-демократ від штату Міссурі Клер Маккаскіл каже:

«Це називається веденням реєстру: де і кого ви ховаєте. Це не така складна робота».

Військові говорять, що вони посилили контроль на Арлінгтонському кладовищі та почали покращували його роботу. До нововведень входять подвійна перевірка могил, а також модернізація системи ведення реєстру. Але це не заспокоює родичів загиблих солдатів, які все ще турбуються: а чи до могил своїх рідних вони приносять квіти на цьому найдорожчому та найпрестижнішому цвинтарі країни?

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG