Спеціальні потреби

Стрілянина в Аризоні ще раз порушила проблему володіння зброєю у США


Трагедія в Аризоні знову викликала жваве обговорення питання вільного володіння зброєю в американському суспільстві. Одні кажуть, що той факт, що звинувачений, навіть маючи історію психічних відхилень та вживання наркотиків, міг вільно купити напівавтоматичну зброю у супермаркеті свідчить про те, що існуючі обмеження на продаж зброї в США не працюють. Інші роблять з цієї історії зовсім інший висновок – конгресмени мають посилити охорону під час проведення публічних заходів та самі носити зброю.

Після кожної подібної трагедії традиційно піднімається питання – а чи не варто заборонити вільне володіння та носіння зброї? Все більше та більше американців саме так і думають. Але далеко не всі. У жовтні минулого року 44% опитаних американців висловились за право вільно володіти зброєю. Ця підтримка все ж набагато менша, ніж у 1990-му році, коли таких було 78%.

Масові стрілянини, такі як у місті Колумбайн у 1999-му році, чи у Вірджинському політехнічному університеті у 2007-му безумовно впливають на думку населення. Хоча юридичні обмеження на купівлю, володіння та носіння зброї у США існують, вони, як свідчать ледве не щорічні трагедії, не захищають американців від ризику стати випадковою жертвою масово стрілянини.

Конгресмен з Нью-Йорка Керолин Маккарті хоче заборонити приватне право на зброю. Її чоловік був вбитий, син – поранений під час стрілянини на залізниці в Лонг Айленді у 1993-му році. Керолин Маккарті категорична у своїх переконаннях:

«Немає жодної причини для громадянина мати при собі пістолет. Поліція, військові – так. А громадянам це хіба що дає можливість вбити багато людей за кілька секунд».

Деякі конгресмени бачать інше вирішення цієї проблеми. Вони заявили про бажання самим почати носити із собою зброю – для самозахисту. У самому приміщенні Конгресу, яке після атак 11 вересня перебуває під посиленою охороною – законодавці почуваються у безпеці. Але, виїжджаючи в округи, конгресмени мусять турбуватися про свій захист самі.

Конгресмен зі штату Юта Джейсен Чейфец, який має дозвіл на носіння зброї, каже, що тепер він буде частіше брати зброю із собою, особливо у своєму окрузі:

«Це моє право і я хочу цим правом користуватися. Але я сподіваюся, що мені ніколи не доведеться навіть витягати зброю з кобури».

Погрози на адреси законодавців – звичне явище. Всього за два дні до стрілянини в Аризоні, чоловік погрожував сенатору Майклу Бенету розстрілом його помічників та підпалом офісу.

Інші конгресмени, серед яких і Адам Шіф, вважають, що в їхньому житті нічого після трагедії в Аризоні не зміниться:

«Ніхто у суспільстві не застрахований від цього випадкового, безглуздого насилля. Але ми мусимо не дозволити цьому впливати на нашу роботу. Бути народним представником означає бути публічною особою».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG