Спеціальні потреби

Вплив Путіна на Грузію повинен бути нівельований – у Конгресі США підготували законопроєкти на підтримку грузинської демократії


Конгресмен Джо Вілсон підготував законопроєкт про підтримку євроінтеграційних прагнень грузинського народу. Сенатори Джин Шагін та Джим Ріш пропонують санкції щодо грузинських посадовців через корупцію, порушення прав людини та антидемократичні дії. AP photo/Andrew Kravchenko
Конгресмен Джо Вілсон підготував законопроєкт про підтримку євроінтеграційних прагнень грузинського народу. Сенатори Джин Шагін та Джим Ріш пропонують санкції щодо грузинських посадовців через корупцію, порушення прав людини та антидемократичні дії. AP photo/Andrew Kravchenko

Американські законодавці підготували законопроєкт для "розширення можливостей Грузії" та з метою переконати уряд Грузії скасувати суперечливий закон про "іноземних агентів", який у США та Євросоюзі назвали згортанням демократичних досягнень країни.

Голос Америки зібрав коментарі законодавців з приводу подій, що розгортаються у Грузії та впливу, який це здійснює на стосунки країни із США.

Автор проєкту MEGOBARI Act (абревітура на основі грузинського слова "друг"), конгресмен-республіканець Джо Вілсон у коментарі Голосу Америки заявив, що вплив Російської Федерації та особисто президента Росії Володимира Путіна на Грузію повинен бути зменшений чи нівельований, "щоб народ Грузії міг жити вільно".

"Ми знаємо, що однією з характерних рис диктаторів-переможців є намагання не дозволити людям говорити", – сказав Вілсон.

Республіканці та демократи, Сенат США, Палата представників, усі ми віримо в народ Грузії. Ми хочемо, щоб вони були маяком для всього кавказького регіону, ось наскільки важливою є Грузія
Джо Вілсон

За його словами, надзвичайно важливо, щоб народ Грузії, який прагне свободи, не втрачав свободи слова і діяв мирним шляхом. Це "дуже важлива країна із надзвичайно сміливими людьми", відзначив конгресмен.

"Ми працюємо над законодавством. Воно буде двопартійним, - республіканці та демократи. А також двопалатним, - американський Сенат та Палата представників. Бл ми віримо в народ Грузії. Ми хочемо, щоб вони були маяком для всього кавказького регіону, ось наскільки важливою є Грузія", – сказав Вілсон.

Законопроєкт Вілсона стосується заходів для посилення стійкості та незалежності Грузії, а також санкцій щодо грузинських посадовців, інформує Радіо Свобода.

Окрім згаданого законопроєкту, зареєстрованого у Палаті представників, свої пропозиції підготували і у Сенаті США. Так, сенаторка-демократка Джин Шагін та республіканець Джим Ріш пропонують двопартійний законопроєкт для притягнення грузинських посадовців до відповідальності за корупцію, порушення прав людини та антидемократичні дії.

Конгресмен-республіканець Дон Бекон прокоментував Голосу Америки:

"Я можу сказати, що люди [Грузії, – ред.] не хочуть бути під контролем Росії. Вони хочуть мати вільний ринок, жити у вільній країні, яка поважає права людини", – сказав Бекон.

Він констатує, що народ Грузії прагне незалежної країни і висловив сподівання, що їхні бажання реалізуються.

Закон про "іноземних агентів" суперечить стратегічному партнерству США та Грузії

Раніше Конгрес США також надсилав листа до уряду Грузії, звертаючи його увагу на те, що законопроєкт "про іноземних агентів" принципово суперечить декларованому бажанню країни інтегруватися у трансатлантичне співтовариство та не відповідає домовленостям про стратегічне партнерство між США та Грузією.

Відповідну хартію було підписано, нагадують в Конгресі США, - "лише через кілька місяців після того, як російські війська вдерлися у вашу країну".

Голос Америки поспілкувався з цього приводу й з низкою інших законодавців.

Конгресмен-республіканець Енді Барр каже:

"Багато американців у Конгресі дивляться на нашу дружбу з Грузією, так само як ми дивимось на нашу дружбу з Україною. І ми повинні надати Грузії стримування, необхідне в цій ситуації".

Конгресмен-демократ, лідер меншості в комітеті з Міжнародних відносин Палати представників Грегорі Мікс нагадує:

У нас є проблеми з усіма, хто хоче стати на бік режиму Володимира Путіна. Це загроза демократії повсюди
Грегорі Мікс

"У нас є проблеми з усіма, хто хоче стати на бік режиму Володимира Путіна. Це загроза демократії повсюди. Тому я вважаю, що низка країн, які вирішують співпрацювати з Росією, повинні бути обережними, тому що це не те місце, де ми як демократичні країни, повинні бути".

За словами Мікса, співпрацювати з Росією означає бути частиною автократичних країн і "такого роду диктатур".

"Я сподіваюся, що вони візьмуть це до уваги", – сказав конгресмен, коментуючи рішення грузинських депутатів.

Демократ Адам Сміт, лідер меншості в комітеті Палати представників із Збройних сил, також прокоментував грузинський закон про "іноземний вплив":

Це диктаторство і це погано для громадян Грузії
Адам Сміт

"Так, я проти цього закону". Це диктаторство і це погано для громадян Грузії. І я сподіваюся, що вони це змінять".

Голова Комітету із закордонних справ Сенату, демократ Бен Кардін зізнався, що вважає закон, про який йдеться, великим розчаруванням:

"Ми спостерігали за Грузією, яка йшла шляхом демократичних реформ до її інтеграції у Європу. І за тим, як вона дистанціювалася від Росії. Знаючи, що Росія посягала на територіальну цілісність Грузії, нам просто важко зрозуміти, чому уряд Грузії прийняв би "закон Путіна", який відводить країну від демократії, від Європи та від волі народу самої Грузії”.

Нам просто важко зрозуміти, чому уряд Грузії прийняв би “закон Путіна”, який відводить країну від демократії
Бен Кардін

Дії Грузії вимагають від США переоцінки двосторонніх відносин, додав Кардін, підтримуючи рішення Держдепу США про запровадження нової політики обмежень у видачі віз для громадян Грузії.

Йдеться, як повідомляв Голос Америки, про запровадження візових обмежень для осіб, "відповідальних або причетних до підриву демократії" в країні та членів їхніх сімей.

Кардін додав, що його колеги з Європейського парламенту також вважають подібний закон неприйнятним для демократичної держави.

"Ми всі погоджуємося, що це неправильно, – додав сенатор. – Майбутнє Грузії не з Росією. Майбутнє Грузії – з демократичними інститутами і Європою".

"Ми були їхніми партнерами і хотіли б ними залишитись"

Законодавець додав, що США та Грузія продовжать партнерство, якщо країна повернеться до демократичного курсу.

"Ми були їхніми партнерами, і ми хочемо бути їхніми партнерами. Ми хочемо зміцнити наші зв’язки, але їх неможливо зміцнити, якщо вони [уряд Грузії, – ред.] будуть робити речі, що ускладнюють свободу вираження поглядів у їхній країні для незалежних журналістів, як і здатність громад мати право голосу в політиці своєї країни", – сказав Кардін.

До роботи над статтею долучилися Катерина Лісунова та Екатеріне Маґалдадзе.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG