Спеціальні потреби

Американські експерти про протести в РФ: Кремль нервує


Хабаровськ, Росія. 23 січня 2021 р
Хабаровськ, Росія. 23 січня 2021 р

У понеділок президент США Джо Байден заявив, що без вагань порушить у спілкуванні із Кремлем, серед іншого, і питання Олексія Навального. Речниця Білого дому Джен Псакі тоді ж заявила, що США вимагають негайного звільнення лідера російської опозицій та протестувальників затриманих після наймасштабніших за кілька років протестів у Російській Федерації. Псакі також заявила, що президент США розглядатиме "всі варіанти" заходів у відповідь на затримання Навального.

23-го січня адміністрація США засудила використання урядом Росії жорстких заходів проти протестувальників та журналістів.

"США стоятимуть пліч-о-пліч з нашими союзниками та партнерами у захисті прав людини, чи то у Росії, чи будь-де, де для них виникає загроза", - йшлося у заяві речниці Білого дому.

Кремль серйозно стурбований ситуацією, що складається в країні, вважають американські політологи. При цьому вони підкреслюють, що, хоча країни Заходу повинні виступати на підтримку демократичних змін в Росії, вони не лише не стоять за протестами, але їх вплив на демократичні зміни в країні обмежений.

Директор програми щодо Росії і стратегічної стабільності вашингтонського “Інституту миру США” Дональд Дженсен (Donald Jensen, United States Institute for Peace) відзначає, що у заявах російської влади про те, що за протестами та опозицією стоїть Захід, немає нічого нового. Однак те, що нова адміністрація США з великою ймовірністю буде виступати на підтримку демократії, в тому числі в Росії, турбує Кремль, підкреслює аналітик.

“Кремль реагує так само, як завжди, а саме звинувачує США і Вашингтон. Той факт, що Байден відомий тим, що виступає за підтримку демократії більше, ніж його попередник, у якого був інший підхід до зовнішньої політики, змушує їх нервувати. І Вашингтон стає зручним приводом для звинувачень, хоча насправді має дуже мало спільного з тим, що відбувається. Це питання Путіна і російського народу, і абсолютно очевидно, що значна меншість росіян невдоволена”, - сказав Дженсен в інтерв'ю Російській службі “Голосу Америки”.

Незважаючи на те, що влада Росії стурбована протестами, які, на думку експерта, можуть тривати досить довго, Кремль зберігає контроль над “репресивними інструментами” і ситуацією в країні: “Я очікую, що далі ми побачимо такого ж плану протести, які зараз спостерігаємо в Мінську та інших містах в Білорусі. Там демонстрації, незважаючи на погоду, проходять щотижня або раз на два тижні. Думаю, що щось схоже ми побачимо у Росії протягом кількох місяців. Але я не думаю, що режим вразливий. Так, для опозиції це буде кроком вперед, але це не більше, ніж перші кроки. Ми повинні бути дуже стриманими в оцінках, спостерігаючи за розвитком подій. Навіть якщо ми підтримуємо росіян морально, слід бути обережними і не переоцінити шанси на демократичні зміни в Росії, бо у Кремля все ще є важелі контролю”.

На думку експерта, США можуть надавати росіянам моральну підтримку або вдатися до нової низки санкцій, проте в цілому їх вплив на демократичні зміни в Росії обмежений: “Я скептично ставлюся до того, які дії, крім посилення санкцій, я б підтримав. Можна, звичайно, піти далі санкцій, але спроби якимось чином контролювати або організувати демократичні зміни всередині Росії з боку Заходу надзвичайно утруднені, якщо не неможливі. Тому я думаю, що посилення санкцій для покарання дій Кремля і вираз моральної солідарності з демонстрантами дуже важливе і буде мати значення”.

“США насправді мають дуже мало стосунку до того, що відбувається. Ми просто вражені насильством і заходами, які Кремль використовує, щоб тримати протести під контролем”, - підкреслив Дженсен.

Олександр Вершбоу: росіяни досягають критичної точки

“Навіть якщо у Кремлі намагаються применшити значення протестів, факт залишається фактом - це найбільші протести за багато років, - зазначає в коментарі для Російської служби “Голосу Америки” колишній посол США в Росії, екс-заступник генсека НАТО і експерт вашингтонського аналітичного центру "Атлантична Рада" Александр Вершбоу (Alexander Vershbow, Atlantic Council ). - Це явна ознака того, що зростає кількість росіян, які стають все більш незадоволеними режимом Путіна, особливо молодь. Вони відображають ту увагу, яку Навальний приділяє корупції і байдужості політичного керівництва щодо благополуччя своєї країни. І жорстка відповідь влади говорить про те, що Путін стурбований тим, що так званий вірус "кольорових революцій" може поширитися на Росію, як ми бачили в Білорусі, якщо його не придушити рішуче”.

На даний момент важко передбачити, як довго триватимуть протести, додає колишній посол. Однак він також не виключає того, що демонстрації в Росії можуть піти за білоруським сценарієм, особливо якщо російська влада засудить Олексія Навального до більш тривалого тюремного терміну: “Все більше і більше людей, особливо молодих, відчуває, що з них досить, і це може привести до продовження протестів, подібних до тих, що ми бачили в Білорусі. Люди досягають критичної точки. І ми бачили, що режим не зовсім впевнений, що робити, коли протести тривають протягом багатьох тижнів, як в Хабаровську”.

Однак Александр Вершбоу не вважає, що сьогодні “існує безпосередня загроза відносній стабільності режиму в Росії”.

“Що стосується звинувачення на адресу Заходу, то я не думаю, що хто-небудь в Росії або за її межами серйозно ставиться до спроб режиму звинуватити в протестах Захід або посольство США в Москві в організації цих протестів, - додає він. - Ці звинувачення, проте, лише посилюють напруженість у відносинах між Вашингтоном і Москвою”.

Незважаючи на низку жорстких заяв, нова адміністрація в США, на думку колишнього посла, не робитиме поспішних дій: “Я думаю, це буде залежати від того, що буде відбуватися далі, в тому числі з Навальним. Якщо він отримає тривалий термін або щодо нього буде проявлено ще більше насильства, то так, це може змусити адміністрацію задуматися про жорстку відповідь. Але в цілому, я думаю, що зараз вони будуть спостерігати за розвитком ситуації”.

Александр Вершбоу побоюється, що якою б не була реакція Заходу, вона не змінить розрахунків Кремля: “Не схоже, щоб Путіна турбувала реакція Заходу на те, що він робить для придушення протестів”.

Дивіться також: Студія Вашингтон. Держдеп засудив застосування жорстких методів проти протестувальників в Росії

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG