Спеціальні потреби

"Конкуренція з позиції сили" з Китаєм - Сенат США схвалив законопроект про зміцнення позицій США у сфері технологій


Американський Сенат схвалив масштабний законопроект, покликаний зміцнити можливості конкуренції з економічними і політичними амбіціями Китаю за допомогою мільярдних інвестицій в наукові дослідження і вітчизняне виробництво. Документ стимулює роботи в галузі штучного інтелекту, робототехніки та бездротового зв'язку.

Пакет передбачає виділення 52 мільярдів доларів на вирішення проблеми дефіциту напівпровідників на внутрішньому ринку, через який сповільнилося виробництво машин, ноутбуків і консолей для відеоігор.

Законопроект також посилює правила користування інтелектуальною власністю в країні і наділяє федеральний уряд новими повноваженнями щодо обмеження прийому іноземців, які можуть займатися шпигунством.

"У час, коли наша економіка відновлюється від наслідків пандемії а ми зіштовхуємося із зростанням агресії та маніпуляцій з боку Китаю, настав час інвестувати у нашу робочу силу та конкурентноздатність", - заявила з приводу законопроект сенаторка-демократка Джин Шагін.

Сенатор-демократ Кріс Кунс, коментуючи законопроект, заявив, що той є кроком до "конкуренції з Китаєм з позиції сили".

"Китай використовує економічні інвестиції, як зброю, підриває глобальну торгівлю та маніпулює заснованою на правилах торговельною системою заради власного зиску. Вчора ми вдались до дій, щоб дати відсіч, уваливши законодавство, мета якого - допомогти нашим друзям та союзникам протидіяти економічному присилуванню з боку Китаю", - відзначає сенатор-республіканець Роб Портман.

Між тим, як повідомляє "Німецька хвиля", в МЗС Китаю заявили, що США не повинні ставитись до Пекіна, "як до уявного ворога". А у комітеті з міжнародних справ Національного народного конгресу КНР заявили, що сенатський законопроект "очорнює розвиток Китаю".

"Законопроект показує, що первинне прагнення до інновацій та конкуренції було спотворено параноїдальною ідеєю егоїзму", - заявили китайські парламентарі

Документ практично повністю забороняє співпрацю США в ядерній сфері з урядом Китаю або структурами, зареєстрованими в цій країні.

Федеральним агентствам буде заборонено приймати деяких гостей з Китаю, а багатьом відомствам доведеться вжити заходів для забезпечення захисту даних, включаючи інтелектуальну власність і біомедичні дослідження на геномі людини, від ризиків, пов'язаних з національною безпекою.

Федеральний уряд може заборонити іноземним громадянам в'їзд в країну, якщо буде встановлено, що вони намагаються шпигувати за чутливими технологіями, або технологіями, які перебувають на стадії розробки.

Законопроект включає виділення 195 мільярдів доларів на наукові дослідження і розробки. Він також передбачає виділення 10 мільярдів доларів на створення 10 технологічних хабів по всій країні, які повинні об'єднувати дослідників і представників промисловості для вироблення ідей і виробництва товарів.

Майбутнє сенатського законопроекту у Палаті представників незрозуміле. Там розробляють власний документ. Невідомо, яку частку законопроекту доведеться змінити, щоб узгодити версії обох палат з тим, щоб доопрацьований варіант був схвалений і потрапив на стіл президента.

Дивіться також: Спецслужби США перехопили викуп, який Colonial Pipeline заплатила хакерам

Спецслужби США перехопили викуп, який Colonial Pipeline заплатила хакерам. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG