Спеціальні потреби

«Універсальний солдат для нашого спільного людства» - Білл Клінтон про Алі


Мухаммед Алі і Білл Клінтон у листопаді, 2005р.
Мухаммед Алі і Білл Клінтон у листопаді, 2005р.

Люди всіх рас і віросповідань у п’ятницю віддали останню шану легендарному боксеру Мухаммеду Алі

Тисячі людей всіх рас, віку і віросповідань в п'ятницю прибули в Луївілл, штат Кентуккі, щоб попрощатися з легендарним боксером Мухаммедом Алі, похорон якого пройшов за мусульманським обрядом.

Маршрут жалобної процесії був прокладений повз місця, які мали важливе значення в житті Алі: 37 кілометрів до кладовища Cave Hill, де була передбачена приватна церемонія.

Серед тих, кому було надано право нести труну Алі, - колишні чемпіони, боксери-важковаговики Леннокс Луїс і Майк Тайсон. Прес-секретар сім'ї Алі Боб Ганнел повідомив, що Тайсон зміг стати учасником процесії в останній момент. Ганнел також додав, що Майк Тайсон був глибоко вражений вісткою про смерть Алі і не був упевнений в тому, що він зможе впоратися зі своїми емоціями під час похорону. Актор Вілл Сміт, в минулому номінований на «Оскар» за роль Алі у фільмі про життя легендарного боксера, також увійшов до числа тих, кому було визначено нести труну.

О другій годині дня на стадіоні в Луївіллі почалася церемонія, трансляція якої велася по телебаченню. Колишній президент США Білл Клінтон і актор Біллі Крістал - були серед учасників церемонії. Крістал неодноразово виступав у різних шоу в ролі боксера, що завжди викликало бурхливий сміх у Алі. Екс-президент Клінтон назвав Алі «універсальним солдатом для нашого спільного людства».

«Він вирішив написати свою власну історію життя у дуже молодому віці. Він вирішив, що він ніколи не буде безправним», - заявив Клінтон.

Радник президента Барака Обами Валері Джаррет зачитала лист від президента, який в п'ятницю залишився в Вашингтоні в зв'язку з випускними заходами в школі його старшої дочки, Малії.

Знаменитий боксер, ім'я якого було знайоме мільярдам людей по всьому світу, помер минулого тижня у віці 74 років після тривалої боротьби з хворобою Паркінсона.

Він вирішив написати свою власну історію життя у дуже молодому віці. Він вирішив, що він ніколи не буде безправним
Білл Клінтон

Прощання зі спортсменом пройшло в його рідному місті, в тому ж місці, де в 1960 році відбувся перший в його кар'єрі професійний матч, незабаром після його перемоги на Літній Олімпіаді в Римі.

За мусульманською традицією чоловіки і жінки молилися в різних приміщеннях. Службу провів імам Заїд Шакир.

Шанувальники назвали Алі істинним обличчям ісламу: він завжди виступав за мир і терпимість у відносинах між різними конфесіями.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган скоротив тривалість свого візиту в США на тлі повідомлень про розбіжності з організаторами похорону. Напередодні в четвер Ердоган взяв участь у молитовній церемонії і планував бути присутнім на похоронах Алі, однак, за інформацією джерел, Ердоган покинув США увечері того ж дня, після того, як організатори похорону відмовили йому в проханні внести свою корективу в проведення похорону.

Охорона турецького президента також мала невеликий інцидент з агентами Секретної служби США під час короткого візиту Ердогана в Луївіллі.

Дивіться також: Англомовний сюжет «Голосу Америки» про похорон Мухаммеда Алі

XS
SM
MD
LG