Спеціальні потреби

Чоловік Тимошенко отримав політичний притулок


Tandir sotaman
Tandir sotaman

Список політичних біженців з України поповнився ще одним відомим ім’ям. Олександр Тимошенко, чоловік екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, отримав політичний притулок у Чехії.

Про те, що Олександр Тимошенко шукає політичного притулку, першою сповістила чеська газета «Pravo». Як повідомило видання у п’ятницю, чоловік Тимошенко наразі перебуває на території Чехії, а заяву про притулок подав у передноворічні дні. Як припустила газета, чеський уряд, швидше за все, задовольнить прохання опального українського підприємця – так само як рік тому задовольнив прохання про притулок екс-міністра економіки в уряді Тимошенко Богдана Данилишина.

Після цього з Чехії надходила дещо суперечлива інформація. Неофіційно повідомлення газети «Pravo» підтвердили у чеському Міністерстві закордонних справ. Водночас в оприлюдненому пізніше офіційному повідомленні чеське МЗС зазначило, що ухвалювати рішення про притулок є прерогативою виключно Міністерства внутрішніх справ. Чеські дипломати наголосили також на тому, що надання притулку не має відношення до політики і що Чехія дорожить добрими відносинами з Україною.

Своєю чергою, Міністерство закордонних справ України заявило, що у чоловіка Юлії Тимошенко нема ніяких підстав шукати притулку за кордоном. Як запевнили у відомстві, Україна дотримується принципів верховенства права та шанує права і свободи людини. «Саме тому ми не бачимо підстав для звернення українських громадян за наданням притулку до іноземних держав», – мовиться в коментарі українських дипломатів, оприлюдненому в п’ятницю.

Однак зрештою, під кінець дня у п’ятницю, стало відомо, що рішення прийнято. Міністерство внутрішніх справ Чехії схвалило прохання Олександра Тимошенка про надання йому політичного притулку. Про це, як передало радіо «Свобода», повідомили одразу двоє речників чеського МВС.

В українському Міністерстві закордонних справ новину поки що не коментують.

Що ж до самого Олександра Тимошенка, то його крок у партії «Батьківщина» називають вимушеним. Як сказано у заяві прес-служби партії, в такий спосіб чоловік Тимошенко хотів позбавити владу додаткових важелів тиску на свою дружину, лідера опозиції.

«Цей крок з боку Олександра Тимошенка є відповіддю на аморальні спроби тиснути та катувати Юлію Тимошенко через переслідування її близьких та рідних. Так, не зламавши лідера партії «Батьківщина» ні судами, ні в’язницями, ні знущаннями та подвійними арештами, режим, незаконно відновивши вже закриті Верховним судом кримінальні справи 15-річної давнини, почав переслідувати рідних та близьких екс-прем’єр-міністра», – мовиться в заяві «Батьківщини», оприлюдненій у п’ятницю.

Як відомо, чоловік Юлії Тимошенко Олександр та її тесть Геннадій входили до керівництва корпорації ЄЕСУ. Нині вони є фігурантами кримінальної справи ЄЕСУ, порушеної проти Юлії Тимошенко. Цю давню справу, яку було закрито всіма судами ще 15 років тому, нині знову відкрили і розслідують. Екс-прем’єрці за цією справою висунуто звинувачення у тому, буцімто вона плекала наміри покласти борги власної корпорації на державний бюджет.

Слідом за чоловіком Юлії Тимошенко, політичного притулку за кордоном може попросити і її донька. Про це повідомив захисник екс-прем’єрки Сергій Власенко. Як він сказав журналістам у п'ятницю в Харкові, наразі Євгенія Тимошенко не збирається цього робити.

«Але якщо тиск буде збільшуватися, якщо влада буде переслідувати і її, то ми будемо ухвалювати подібні рішення», – заявив Власенко.

А тим часом ув’язнена опозиціонерка готується зустріти Різдво у Качанівській виправній колонії в Харкові. Під стінами тюрми священики УПЦ Київського патріархату провели Рідзвяний молебень. Кількасот прихильників екс-прем’єрки помолилися «за кращу долю для Юлії Тимошенко» та принесли їй святковий пиріг, – який, однак, відмовились передати охоронці.

Стан здоров’я Тимошенко далі залишає бажати кращого. Як розповіла у п’ятницю донька Євгенія, яка перевідувала матір напередодні, «мама лежить, не встає, їй боляче сидіти».

Тюремники, натомість, готуються провести чергове медичне обстеження. Після останніх відвідин комісія МОЗ укотре констатувала, що стан здоров’я ув’язненої задовільний. Тимошенко, однак, висновкам медиків із міністерства не довіряє і просить пустити до неї незалежних лікарів.

До прохання опозиціонерки приєднався Всесвітній конгрес українців.

«Всесвітній конгрес українців закликає владні структури України негайно дозволити медичне обстеження Юлії Тимошенко незалежними спеціалістами від міжнародних організацій і демократичних країн», – заявив у п’ятницю президент ВКУ Євген Чолій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG