Спеціальні потреби

Аль-Кайда призначила наступника Осами бін Ладена


Осама бін Ладен (ліворуч) і його наступник Айман аль-Завагірі
Осама бін Ладен (ліворуч) і його наступник Айман аль-Завагірі

Аль-Кайда повідомила про призначення народженого в Єгипті Аймана аль-Завагірі наступником Осами бін Ладена, і новим лідером цього терористичного угруповання.

Про це аль-Кайда повідомила на одному із ісламістських сайтів. Угруповання поклялося продовжувати джихад, тобто священу війну проти Сполучених Штатів та Ізраїлю, назвавши їх віровідступниками-завойовниками. Аль-Кайда заявила, що продовжить боротьбу «до часу коли армії загарбників не покинуть усі землі ісламу».

Завагірі, який є хірургом за фахом, наступного тижня виповниться 60 років. Він довгий час був заступником Осами бін Ладена. Експерти з тероризму вважають його головним стратегом аль-Кайди та організатором операцій угруповання. Чимало аналітиків припускали, що він перебере керівництво аль-Кайди після вбивства бін Ладена у Пакистані минулого місяця американським спецназом.

Вважається, що Завагірі керує своєю діяльністю із гористого району на кордоні Афганістану і Пакистану, де він переховується. Американський експерт з боротьби з тероризмом Джон Бреннан сказав, що США його розшукують.

Завагірі народився в заможній родині лікарів та вчених, проте будучи ще підлітком зацікавився радикальним ісламом. Під час навчання в медичній школі він допоміг у формуванні єгипетського екстремістського угруповання «Ісламський джихад».

Після смерті бін Ладена, Завагірі прославляв організатора тератак 2001 року на США і заявив, що бін Ладен «відійшов до свого Бога як мученик».



  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG