Спеціальні потреби

ООН закликає світ не скорочувати фінансування програм боротьби зі СНІДом


1-го грудня Організація Об’єднаних Націй відзначатиме всесвітній День боротьби зі СНІДом. Разом з цим ООН має ще один привід святкувати – у світі вперше за довгий час зменшилася кількість смертей внаслідок цієї недуги. Втім, зі скороченням смертності, вперше за 30 останніх років скоротилося і фінансування, яке виділялося на подолання епідемії. Тепер експерти б’ють на сполох, кажучи, що фінансування необхідно повернути, якщо людство хоче й далі успішно боротися з недугою.

В останньому звіті ООН говориться, що кількість людей, які заразилися ВІЛ-інфекцією – вірусом, котрий спричиняє СНІД, зменшилася на 21% з 1997-го року. Саме на той час припадав глобальний пік епідемії. У світі сьогодні нараховують 34 мільйони ВІЛ-інфікованих. Більшість з них є поза ризиком негайної смерті завдяки вільнішому доступу до медикаментів.

«Вперше науково було доведено, якщо ми почнемо лікувати людей на ранніх стадіях, то можемо зменшити кількість нових захворювань на 96%. Фактично запобігання захворюванням і лікування хворих дають майже однаковий позитивний ефект», – каже виконавчий директор спільних програм ООН у боротьбі з ВІЛ/СНІДом Мішель Сідібе.

Лікування, кажуть фахівці, сповільнило розвиток хвороби і зменшило кількість нових інфікованих, як також допомогло запобігти смерті 700 тисяч людей хворих на СНІД. Втім, попереду ще багато викликів, переконаний доктор Ентоні Фаучі:

«Чим більше людей приходять на огляд, тим швидше ви діагностуєте у пацієнта хворобу. А це значить, що менше людей помре від недуги. Але в цій галузі ще дуже багато треба зробити. Ми ще не взяли епідемію під контроль».

Для тривалих досліджень у винайденні дієвих вакцин дуже важливо також мати фінансування. Але гуманітарні організації повідомляють, що підтримка донорів уперше почала зменшуватися, і у 2010-му році склала майже 7 мільярдів доларів. А це приблизно 10% скорочення фондів.

Мішель Сідібе каже, що країни-члени ООН пообіцяли надолужити втрачене:

«Цей звіт говорить нам, що зараз не час відступати, а час виділяти навіть більше, адже ми бачимо результат».

Саме ці інвестиції, каже він, можуть стати переломним моментом і, не виключено, знаменувати початок кінця пандемії СНІДу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
XS
SM
MD
LG