Спеціальні потреби

В Сахельському регіоні Африки посилюється народний спротив


В Сахельському регіоні Африки посилюється народний спротив
В Сахельському регіоні Африки посилюється народний спротив

Протягом останніх кількох тижнів у Сенегалі тривають демонстрації протесту. Активісти вимагають від нинішнього президента Абдулає Ваде відмовитись балотуватися на третій термін на виборах, призначених на 26 лютого. Валід Фарес, експерт з питань міжнародних відносин у Вашингтоні, свого часу передбачив Арабську весну. Він каже, з розвитком соціальних мереж Африка переживатиме все більше спалахів народного незадоволення політикою автократичних режимів та поганим урядуванням.
Фарес каже, що громадські активісти, ряд радикальних ісламістських угруповань та певні етнічні групи - всі вимагають змін.

«З розвитком технологій, там, те з’являється Інтернет, такого роду повстання гарантовані, адже різні сили отримують можливість об’єднатися. Ці спротиви не будуть такими масштабними, як в Тунісі, Єгипті, Бенгазі чи Триполі, але все таки люди висловлюватимуть своє позицію», - каже аналітик.

Карл Ле Ван, професор африканознавства Американського Університету каже, що зростаюче незадоволення результатами виборів у ряді країн Африки також матиме величезний вплив на ситуацію:

«У багатьох країнах, африканці не відчувають розвитку та зміцнення демократії, навпаки вони відчувають посилення автократичних режимів.
І це дуже небезпечна ситуація, у якій опинилися люди, що звикли ходити до виборчих дільниць, розраховуючи на запровадження демократичних політичних реформ».

Президент Екваторіальної Гвінеї Теодоро Обіанґ Нґема та Президент Анголи Хосе Едуардо Сантос керують своїми країнами найдовше – з 1979 року. Роберт Муґабе займає президентське крісло Зімбабве з 1980 року. Цього року протести у регіоні на південь від Сахари не призвели до зміни режимів, втім уряди були змушені переглянути свою непопулярну політику. Так, уряд Нігерії доклав усіх зусиль, щоб зменшити ціни на бензин після того, як відміна державних субсидій призвела до їх подвоєння. Інженер Адебоє Форова минулого місяця прийшов на мітинг у Лагосі.

«Лідери країни не відчувають пульсу народу, вони хоч іноді повинні виходити зі своїх офісів та подивитись, що відбувається на вулицях», - говорить активіст.

За прогнозами експертів, посилення організаційної ролі соціальних мереж, а також прагнення радикальних груп до змін призведуть до ескалації вуличних протестів та народного руху спротиву по всьому регіону.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG