Спеціальні потреби

У Вашингтоні не виключають, що Москва може використати хімічну зброю в разі воєнних невдач - ЗМІ


Фото: речовина "Новічок" в лабораторії
Фото: речовина "Новічок" в лабораторії

Американська адміністрація не виключає, що Росія може застосувати хімічну зброю в Україні в разі, якщо вона далі програватиме у війні, повідомляє низка західних ЗМІ з посиланням на посадовців США.

Як повідомляє американський часопис Politico, представники адміністрації Байдена побоюються, що якщо Росія програватиме на полі бою, президент Росії Володимир Путін може спробувати застосувати хімічну зброю в Україні, перш ніж вдатися до ядерної конфронтації з НАТО.

Як наголошує Politico, посилаючись на свої розмови з шістьма офіційними особами у Вашингтоні, вони не вірять у наявність безпосередньої загрози, але і не виключають такої можливості.

Британський щоденник Daily Mail наголошує, що серед хімікатів, які може використати російське керівництво, є нервово-паралітична речовина «Новічок», якою агенти Кремля, за звинуваченнями, намагалися отруїти у Великі Британії колишнього російського співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля і його дочку у 2018 році.

Хоча отруєння противників кремлівського режиму раніше відбувалися точково, як у випадку зі Скрипалями, чи викривачем ймовірних злочинів Москви Олександром Литвиненком, або політиком Олексієм Навальним, американські фахівці не виключають, що таку речовину як «Новічок» можна перетворити на аерозоль або використовувати в боєприпасах, щоб отруїти велику групу людей.

Як повідомляє Politico, з посиланням на представників адміністрації, включно зі співробітниками Міністерства оборони США, попри те, що у Вашингтоні не мають жодних розвідданих, щоб припустити, що така атака в Україні є неминучою, адміністрація працює над тим, щоб західні союзники були готові до такої події. США також намагаються мобілізувати нові ресурси та інвестиції у виробництво систем виявлення та протидії хімічній зброї, зокрема у засоби фізичного захисту, такі як маски і протигази.

За словами офіційного представника Міністерства оборони та іншої особи, знайомої з цими зусиллями, на яких посилається Politico, цієї осені Пентагон відправив експертів до країн Східної Європи, щоб забезпечити їхню готовність у разі хімічної або біологічної загрози. Також вони кажуть, що в рамках мільярдної безпекової допомоги Києву Сполучені Штати надали хімічне, біологічне та ядерне захисне обладнання.

Як сказав один зі співрозмовників Politico, не обов’язково хімічна зброя має бути смертельною отруюючою речовиною. У Вашингтоні не виключають, для того, щоб приховати напад, ускладнити його виявлення, та для того, щоб відвести звинувачення від Москви, Росія могла б використати речовини на фармацевтичній основі, тобто такі, що використовуються в цивільній медицині.

Кілька тижнів тому часопис Forbes повідомляв, що перші спроби застосувати хімічну зброю Росія вже зробила наприкінці вересня та у жовтні. Тоді 23 веренся безпілотники, що летіли з російських позицій, за повідомленнями, скинули гранати з невстановленою хімічною речовиною на українські війська. Бойові медики надали постраждалим допомогу, але загиблих не було. 12 жовтня український Генштаб повідомив про другий інцидент. Він опублікував зображення російського збитого квадрокоптера, який переносив гранату, як з’ясувалося, зі сльозогінним газом.

Як пиcав Forbes, Конвенція про заборону хімічної зброї від 1993 року, яку активно підтримала Росія, забороняє використання засобів боротьби з масовими заворушеннями, до яких належить сльозогінний газ, на полі бою.

Як наголошує Politico, США давно знають, що Росія інвестує в збільшення свого потенціалу хімічної зброї. Подробиці того, що США знають про цю проблему і про загрози в Україні, за словами представника адміністрації в Конгресі, повідомили сенаторам цієї осені.

Часопис інформує, що високопоставлені чиновники також наполягають на зміні підходу США як до підготовки, так і до реагування на потенційні атаки з використанням хімічної зброї різними сторонами, включаючи Росію. Також вони вважають, що потрібно змінити підхід до збирання інформації та розвідувальних даних про можливості та запаси хімічної зброї різних країн.

Побоювання у Вашингтоні підсилює той факт, що Росія, найімовірніше, була причетна до застосування хімічної зброї в Сирії. США звинуватили Москву в допомозі сирійському уряду приховати використання ним заборонених токсичних боєприпасів під час громадянської війни в цій країні.

Сигнал тривоги у Вашингтоні також викликали повідомлення у жовтні коли російські офіційні особи звинуватили Україну в підготовці до використання так званої «брудної бомби», що є поєднанням радіаційних речовин з вибухівкою, пишуть ЗМІ. Київ відкинув звинувачення, заявив, що це Москва так намагається приховати свої власні плани з використання «брудної бомби» і запросив на свої ядерні об’єкти експертів з МАГАТЕ. Після перевірки ті заявили, що не знайшли жодних слідів таких приготувань.

Як сказав один зі співрозмовників Politico з міністерства оборони США, під час кризи офіційні особи США були весь час на телефонному зв’язку зі своїм українськими і російськими колегами, після чого занепокоєння щодо потенційної загрози брудної бомби «трохи зменшилося».

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG