Спеціальні потреби

Майк Гакабi


Колишній губернатор Арканзасу, 52-річний Майк Гакабі (наголос на першому складi), який донедавня був не дуже відомий поза межами свого штату, є одним з претендентів на призначення в кандидати на пост президента від Республіканської партії. Незважаючи на обмеженi ресурси для фінансування кампанії, вiн здобуває дедалi бiльшу популярність серед виборцiв консервативного крила Республіканської партії.

Зокрема вражають вiдчуття гумору та оптимізм Гакабi, що вiн i використав, вiдповiдаюячи на запитання журналiстiв про те, що його спонукало позмагатися за звання кандидата у президенти від республiканцiв:

«Я міг би, звичайно, визнати, що з’їхав з глузду, але це не та відповідь, яку б ви хотіли публікувати. Насправді я вважаю, що Америка потребує позитивного і оптимістичного лiдера для відживлення національного духу».

На пiдтримку консеравторiв Гакабі передусiв розраховує своєю опозицiєю до абортiв та одностатевих шлюбiв. Однак, будучи водночас проповiдником у своїй церквi та бас-гiтаристом у рок-гуртi, вiн також намагається довести, що вiн людина нешаблонна.

Гакабі був губернатором Арканзасу від 1996 по 2007 рік. Порушуючи мантру республiканцiв про необхiднiсть скорочення податкiв, вiн їх пiднiс своєму штатi, однак забезпечив цим медичною опiкою незастрахованих дiтей. На думку ряду аналітиків, поєднанням соціального консерватизму і економічного популізму в Гакабi є добрi шанси заручитися пiдтримкою великого прошарку представникiв середнього класу, в тому числi навiть чорношкiрого населення, яке, як правило, голосує за демократiв.

Гакабi, який виростав у незаможнiй родинi, був першим у своїй сiм`ї, хто здобув вищу освiту. Говорючи про свої шанси зайняти найвищу в країнi посаду, вiн, незважаючи на вiдмiнну партiйну приналежнiсть, наводить приклад Бiлла Клiнтона, якого було обрано президентом двiчi попри те, що i вiн походив з бiдної родини i починав свою полiтичну кар`єру на губернаторському крiслi в Арканзасi.

Гакабi, який майже все своє доросле життя боровся iз зайвою вагою, також вразив багатьох своєю силою волi, кiлька кiлька рокiв втратив біля п’ятдесяти кілограмів ваги - і навiть став бігуном на довгі дистанції.

Дехто припускає, що у Гакабi непоганi шанси прорватися на передовi позицiї у передвиборчому змаганнi. Як вважає полiтолог Стюарт Розенберґ, серед консервативних виборцiв, якi наголошують особливо на традицiйних вартостях, у Гакабi фактично конкурентiв немає:

«Жоден з провідних гравців їм не підходить так, як Гаккабі. Думаю, в Гаккабі з’явились певні шанси, оскільки багато республіканців консервативних поглядiв».

Втiм, як вважають деякi експерти, Гакабi доведеться боротися з iншим дефiцитом – браком досвiду у зовнiшнiй полiтицi. Але i цьому вiн не сам, адже таким досвiдом серед республiканських претендентiв може похвалитися хiба-що довголiтнiй сенатор Джон Мак-Кейн.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG