Спеціальні потреби

I знову про полiтреформу


Київ - 26 квiтня. В Україні знову говорять про долю політичної реформи. Сьогодні у її реалізації запевнив президент Ющенко, виступаючи на Всеукраїнських зборах представників місцевого самоврядування. Ющенко каже, що найпізніше 1 січня наступного року відбудеться переформатування владних повноважень.

Сьогодні Президент Віктор Ющенко взяв участь у Всеукраїнських зборах представників місцевого самоврядування. Одна з головних тем зборів - розширення повноважень органів на місцях. Зокрема це передбачає конституційна реформа, особливо якщо депутати до серпня схвалять додатковий законопроект змін до Конституції у частині, що стосується органів місцевого самоврядування. Багато регіональних лідерів говорять про необхідність імплементації змін до Конституції, ухвалених парламентом, як компроміс між владою та опозицією під час помаранчевої революції. Таку систему влади, яка буде в Україні після того, як зміни почнуть діяти, вони називають більш демократичною.

Водночас багато політиків сьогодні висловлюють застереження, що нова владна команда зробить все, аби конституційні зміни таки не вступили у дію. Підстави для цього є – категоричним противником реформи залишається прем`єр Тимошенко. Вона каже, що тоді в країні не знайдуть відповідального за ситуацію, а міністри будуть залежними від політичних сил, а не від глави кабінету. А нещодавно держсекретар Зінченко заяив, що розглядається можливість звернення до Конституційного суду на предмет законності схвалених змін.

Про проблеми із схваленням змін до Конституції кажуть і представники громадських організацій. Зокрема, вони вказуть на той момент, що ці зміни не кореспондуються із нинішньою Конституцією і створюють багато казусів.

Більше того, експерти вказують і на невідповідність деяких норм конституційних змін європейській практиці, і це, за їх словами, може стати проблемою на шляху інтеграції України в ЄС.

Попри всі ці проблеми президент Ющенко запевняє – реформа вступить у силу найпізніше 1 січня наступного року, бо він не хоче порушувати домовленості, що стали основою політичного компромісу.

Очевидно, що президент не в захваті від того, що вже так швидко йому доведеться поступитися частиною своїх владних повноважень, однак заявляє: «Крапку поставили. Давайте тільки не залишимо некеровану країну тими пакетами, тими розмінами, які стояли на межі громадянської війни в Україні».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG