Спеціальні потреби

Чому не зареєстрували ПОРУ?


Київ - 21 квiтня. Партія «ПОРА» обурена відмовою в реєстрації і звинувачує міністра юстиції Романа Зварича в упередженому ставленні. «ПОРА» викликає міністра на публічну дискусію, погрожуючи у противному разі вдатися до акцій, спрямованих на його відставку.

Серед ста двадцяти шести зареєстрованих Мін`юстом партій не знайшлося місця “ПОРІ” – одній з ключових учасниць помаранчевої революції.

Для прийняття рішення про реєстрацію партії “ПОРА” немає правових підстав. Про такий висновок Міністерство сповістило “ПОРУ” офіційним листом від 13 квітня.

Як роз`яснює у своєму повідомленні прес-служба Мін`юсту, під час додаткової перевірки підписів, поданих на підтримку партії “ПОРА”, з півтори тисячі підписів підтвердилося майже вісімсот, не підтвердилось дев`яносто, двісті людей не застали вдома, сто тридцять не проживає за вказаними у підписних листах адресами.

“Отже, за результатами обох перевірок підтвердили свої підписи на підтримку реєстрації партії лише 45% від усіх перевірених підписів”, -- зазначає прес-служба Мін`юсту, обгрунтовуючи цим своє рішення відмовити “ПОРІ” у реєстрації.

У відповідь партія “ПОРА” звинуватила міністра юстиції в упередженому ставленні і зажадала публічної зустрічі для обговорення обставин відмови. У поширеному прес-релізі “ПОРА” називає дії Романа Зварича “брехливими та аморальними,” заявляючи, що “готова це довести у присутності преси та громадськості”. Зокрема, як сказано у прес-релізі, обіцяє навести “17 незаперечних прикладів некомпетентності, зловживань та маніпуляцій громадською думкою з боку міністра юстиції України”.

В разі якщо міністр Зварич ухилиться від публічної дискусії, “ПОРА” погрожує масовими акціями з вимогою його відставки.

Раніше активісти “ПОРИ” заявляли також, що процес реєстрації навмисно затягують, а на тих, хто подав свій підпис на підтримку партії, тиснуть. “ПОРА” також висловлювала думку, що Мін`юст не реєструє їх, оскільки влада боїться конкуренції на парламентських виборах 2006 року.

А тим часом існує ще й третя точка зору на проблему. Рішення створити партію свого часу розсварило молодих революціонерів, розколовши громадянську кампанію “ПОРА” на два непримиренних табори – “жовту ПОРУ”, ініціатора створення партії, і “чорну” – противника ідеї. Активісти “чорної ПОРИ”, коментуючи відмову Мін`юсту зареєструвати “жовту ПОРУ” як партію, заявляють, що жодної упередженості з боку Зварича нема, а відмова цілком правомірна. Як сказав в інтерв”ю “Голосу Америки” один з лідерів “чорної ПОРИ” Володимир В`ятрович, те, що з перевірених Мін`юстом підписів половина виявились сфальсифікованими, зайвий раз підтверджує: партію намагалися створити за спиною справжніх активістів кампанії “ПОРА”, а підписи збирали у людей, які до кампанії не мають відношення:

«Щодо реєстрації партії, ми переконані, що це справедливе рішення, так як по своїй мережі всеукраїнській ми знаємо, що підписи для реєстрації партії збиралися у абсолютно випадкових людей. І очевидно, ми не виключаємо, що підписи, зважаючи на те, що сама мережа ПОРИ не підтримала цієї ідеї, підписи були просто сфальсифіковані для того, щоб їх чимшвидше подати з розрахунку на те, що до кого до кого, а до ПОРИ не буде особливих перевірок», - сказав активіст “чорної ПОРИ” Володимир В`ятрович.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG