Спеціальні потреби

Стан Настi Овчар важкий, але стабiльний, кажуть лiкарi - 2005-03-28


Київ - 28 березня. Стан української дівчинки Насті Овчар, яка зараз перебуває у Бостонському опіковому центрі, американські лікарі оцінюють як важкий, але стабільний. Водночас її шанси вижити прирівнюють до 75 відсотків. Це значно вищі показники, ніж їх визначали українські лікарі. Сьогодні у Києві розповіли деталі історії із порятунку Насті Овчар.

Історію п`ятирічної дівчинки, яка винесла з палаючої хати свою дворічну сестричку ціною ледь не свого життя, знає вся Україна. З розповідей про її самопочуття ледь не щодня починаються телевізійні інформаційні випуски. Зараз кажуть, що саме це врятувало життя маленькій героїні з невеликого села, яку лікували спочатку в Харкові, потім в Києві, а тепер в Бостоні. В Україні шансів вижити в неї було обмаль – у неї глибокі опіки 80% шкіри. Із-за сприяння найвищих посадовців та за постійної уваги всієї України дівчинка отримала шанс і зараз лікується в одному з найкращих світових опікових центрів. Говорить уповноважена з прав людини Ніна Карпачова:

«Вся Україна долучилася до долі Насті Овчар. Це правда, були проблеми. Але ми по новому починаємо працювати, по новому починаємо дивитися на долю кожної людини. І добре, що президент звернув увагу на долю цієї дівчинки, а через неї на всіх дітей, що потерпіли від пожеж».

Омбудсмен Карпачова розповідає, що спочатку планували лікувати дівчину у Німеччині, але тамтешня клініка коштувала 250 тисяч євро. Потім була домовленість про лікування на Кубі, однак в Бостоні умови кращі, кажуть лікарі, і американська клініка взялася за українську дівчинку безкоштовно. Головна проблема була у тому, як доставити дитину за океан. Для Насті потрібно підтримувати високу температуру, її обгоріле тільце постіно мерзне. Зрештою знайшли приватний літак бізнесмена Гаріса, де були необхідні умови, а шукав його особисто президент України, який щодня опікувався цією проблемою:

«Дитина знаходиться на штучнiй вентиляції легенів, аби вона не витрачала енергії, яка їй зараз потрібна. Дихання забирає багато енергії. Намітилося певне покращення, але об`єктивно стан важкий».

Ще в Києві дівчинці пересадили шкіру матері на спинку. Там вона змогла лежати, однак в останню перед вильотом ніч її стан погіршився. Втім переліт Настя перенесла добре, і відразу по прильоту їй зробили наступну операцію, яка тривала шість годин. Дівчинці брали її власну шкіру з пальчиків і пересаджували на груди. Зараз дитина на штучному диханні і може пробути у такому стані декілька тижнів. Так її рани гоїтимуться швидше. Говорить лікар Анатолій Воронін:

«Це була проблема, потрібний був безпосадковий переліт. Президент зв`язався з міністром оборони про його особистий літак. Гриценко почав готувати свій літак і екіпаж. Паралельно президент зв`язався з двома бізнесменами».

Вся історія із порятунку Насті Овчар претендує на певну унікальність – вона демонструє, що в Україні таки багато чого змінилося. Долею дівчинки опікувалися найвищі державні посадовці, включно з президентом, і до її горя небайдужими виявилися дуже багаті люди, які надали все необхідне для перевезення дівчинки та гроші на ліки. Така співпраця держави і бізнесу у справі порятунку маленької сільської дівчинки – це теж прецедент. Однак лише так маленька героїня, вчинком якої захоплюються всі ці дорослі, отримала шанс вижити.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG