Спеціальні потреби

В українських мас-медiа помiтнi змiни - 2005-03-16


Київ - 16 березня. Більшість глядачів та читачів вважають, що за нової влади українські мас-медіа стали об`єктивнішими та цікавішими. Про це свідчать результати останніх соціологічних досліджень. З цим погоджються і експерти. Однак вони попереджають, що зміни в мас-медіа поки що не стали ані повними, ані незворотніми.

Революційні зміни, які почалися в українській журналістиці три місяці тому є очевидними. До такого виисновку прийшли фахівці неурядової організації Центр медіареформ на підставі дослідженнь. Майже половина опитаних соціологами громадян вважають, що українські ЗМІ за цей час стали більш об`єктивними. Найбільше зростання довіри у центральних телеканалів – Інтера та “1+1”. Це підтверджують і рейтинги – глядачі знову почали дивитися новини на цих каналах. Експерти говорять навіть про феномен моди на об`єктивність в українських медіа.

Але зміни в мас-медіа поки що не стали ані повними, ані незворотнiми, попереджає політолог Ростислав Павленко:

«Все це поки що тримається на особистих зв`язках. Коли запитували у журналістів, чи є якісь інституційні механізми захисту, чи є колективна угода, чи працює профспілка у вашому виданні, одиниці відповіли ствердно. Загальне питання було, ми завжди можемо домовитися із керівництвом, редакція нас розуміє і таке інше. Тому це можна назвати як певний ризик щодо того, чи є зміни незворотніми, і чи можна заспокоюватися на тому, що зараз ситуація виглядає вцілому благополучно».

Інший експерт - Керівник Центру медіареформ Сергій Квіт каже, що змінились настрої і серед журналістів. Вперше на тренінгах, які проводить його організація, репортери з регіонів говорять про дотримання журналістських стандартів без скептичних посмішок. Хоча найбільша небезпека втратити незалежність – саме у провінційних мас-медіа, попереджає експерт. Найчастіше чиновники в невеликих містах роблять спроби зробити їх контрольованими. В Києві нова влада поки що дала чи не єдиний привід для критики. Коли декілька урядовців закликали журналістів не займатися інформаційним кілерством. Хоча згодом цю заяву швидко дезавуювали.

Сергiй Квiт позитивно оцінює процес початку трансформації мас-медіа із політичних та передвиборчих видань та телеканалів у бізнес-проекти:

«До тих пір, поки у нас ЗМІ існують за рахунок політичного спонсорства, у нас не буде нормального медіа-ринку і будуть всі негативні наслідки. Для того, щоб змінити це, потрібна політична воля влади. Як на мене, зараз така політична воля є. Отже для того, щоб медіа стали нормальним бізнесом, на це треба певний час».

Сергій Квіт вважає, що нормальному розвитку ЗМІ також заважає існування державних та комунальних видань. Отримуючи бюджетне фінансування, вони відбирають читачів у конкурентів із комерційних видань. Але уряд вже пообіцяв за два роки позбутися цієї власності.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG