Спеціальні потреби

Верховна Рада отримала нових депутатiв - 2005-03-10


Київ - 10 березня. Український парламент сьогодні поповнився новими депутатами. Відповідне рішення ухвалила Центральна виборча комісія після того, як нові міністри та губернатори склали з себе депутатські повноваження.

За рік до парламентських виборів Верховна Рада України суттєво оновлюється. В органи виконавчої влади пішли найвідоміші обличчя парламенту. Останнім часом Верховна Рада працювала недоукомплектованою, оскiльки призначені міністри та губернатори склали з себе депутатські повноваження. Сьогодні ЦВК зареєструвала їх наступників. Усi вони були у виборчих списках партій та блоків.

Найбільше поповнення у Нашій Україні. По списку блоку до парламенту пройшли голова правління Київської облспоживспілки Володимир Пак, лідер Хмельницької обласної організації УНП Лев Бірюк, начальник Львівського регіонального відділення Фонду держмайна Степан Давимука, екс-депутат Михайло Ратушний, представник КУНу Сергій Жижко, керівник приймальні Віктора Ющенка Віра Ульянченко, член Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення Віталій Шевченко (УНП), голова Держкомпідприємництва у відставці Микола Сидоренко i ще один колишній нардеп Юрій Криворучко (НРУ).

Фракція соціалістів поповниться екс-депутатами минулих скликань Володимир Мухіним та Михайлом Степановим.

Раніше ЦВК вже зареєструвала двох членів БЮТ – Олександра Коржа та Володимира Семиногу. Вони прийшли в парламент після того як склали мандати Юлія Тимошенко та Олександр Турчинов.

Згідно з законом, народні депутати України не можуть обіймати інші посади в системі державної влади. Раніше опозиція дорікала колишній владі, що ця норма закону ігнорується, і часто міністри сувміщали свої крісла в Кабмiнi та парламенті. Зараз, коли владою стали представники опозиції, далеко не всі вони поспішають скласти з себе депутатські повноваження. Згідно з пропозиціями, заяви про складання депутатських повноважень пишуть ті, хто став депутатм по спискам. Натомість мажоритарники від такого кроку утримуються, аргументуючи це політичними мотивами. Тоді мажоритарні округи будуть звільнені, і на довиборах зможуть потрапити до парламенту колишні представники влади, наприклад Віктор Янукович та Леонід Кучма. Перший вже заявив про свою готовність поборотися за мандат.

ЦВК каже, що готова провести такі вибори, однак для цього на кожен округ треба виділити біля мiльойна бюджетних коштів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG