Спеціальні потреби

Коментарі політиків щодо заяви про розкриття справи Гонгадзе - 2005-03-02


Київ – 2 березня. Українські політики активно коментують вчорашню заяву президента Ющенка про розкриття вбивства Георгія Гонгадзе. Більшість з них прогнозують, що попри заяви Ющенка, до суду справа надійде не раніше, ніж за кілька місяців. Деякі депутати також побачили у вчорашніх подіях довкола справи Гонгадзе політичний підтекст.

Багатьох українських політиків заява президента Ющенка про розкриття справи Гонгадзе здивувала. Вони кажуть, що подібне очікували почути від прес-служби Генпрокуратури чи міліції, але не від президента. Колишній соратник екс-президента Леоніда Кучми - Володимир Горбулін каже, що поки що це лише заяви, а до передачі справи до суду ще далеко.

«Коли я чую час від часу, що ми вже практично розкрили, а потім пропонують 5 мільйонів тому, хто має про це інформацію, в мене виникають сумніви. Я тільки знаю вчорашній виступ президента, але я думаю, це не президент повинен робити. Треба спочатку справу передати до суду».

Не надто вітають таку поспішність заяв навіть соратники Ющенка. Член фракції Наша Україна, голова комітету по боротьбі зі злочинністю Володимир Стретович прогнозує, що справу передадуть до суду не раніше, ніж за декілька місяців, а такі заяви про її завершення можуть лише нашкодити:

«Як на мене, ця заява зроблена з певним поспіхом. Тільки відбулося затримання, і відбулися певні покази. Затримані за Конституцією можуть відмовитися від своїх показів; я не знаю як вони закріплені ці покази. Якщо це слідство вдасться, після документального закріплення цих доказів, через кілька місяців Генпрокуратура зможе передати цю справу до суду. Мене бентежить, що ці схеми, які були оголошені, вони були відомі ще восени 2003, але тоді вони не провели відповідних арештів і нічого не зробили».

Політики кажуть, що не можна виключати і політичного підтексту у таких заявах. Адже президент сказав, що слідство вийде на організаторів та замовників злочину. Одним із джерел інформації щодо замовників можуть бути плівки Мельниченка. На них є запис, коли про журналіста говорять Леонід Кучма, Юрій Кравченко та Володимир Литвин. Леонід Кравчук сьогодні не виключив, що як наслідок, під спікером може захитатися його крісло. Прихильники Литвина теж вбачають у цій справі спробу шантажу спікера. Говорить Ярослав Сухий, фракція Демократична Україна:

«Ви праві, що навколо Литвина крутиться щось негарне. Мені здається, що він на сьогоднішній день виступає альтернативною до влади опозиційною силою. І тому його намагаються дискредитувати. Справа в тому, що я завжди з недовірою відносився до цих плівок Мельниченка. Тут є рука чиїхось спецслужб. Те, що Литвин вів розмови з президентом, це безумовно правда. Але всі ми знаємо можливості комп`ютерного монтажу, і що з ним можна зробити. Нехай передає всі носії запису в Генпрокуратуру, а ми розберемося, про що йшла мова».

Тепер головне питання, чи стануть плівки доказом у суді. Володимир Стретович вважає, що жоден суд їх не залучить, оскільки запис робили без санкції. Натомість соціалісти переконані, що без плівок істину у справі встановити не можна. Говорить Микола Рудьковський, СПУ:

«Можна стверджувати, що участь цих посадових осіб, які обговорювали Георгія Гонгадзе, участь у його долі була вирішальною. Ми вважаємо, що плівки безумовно мають бути доказами. Щодо Литвина, то ніхто з соціалістів, ні Олександр Мороз не мають нічого проти нього особисто. Якщо записи будуть залучені до справи, і виявиться, що Литвин грав там якусь роль, то відповідне рішення буде приймати не Олександр Мороз чи соціалістична фракція, а рішення буде приймати генпрокурор та судові органи».

Не мовчала і прем`єр-міністр Юлiя Тимошенко. Вона також побачила в досудовому оголошенні справи розкритою піар-кампанію. Вона каже, що хоче результату, передачі справи до суду, а вже потім різних висновків.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG