Спеціальні потреби

«ПОРА» продовжує роботу над «чорним списком» чиновникiв - 2005-02-16


Київ - 16 лютого. Громадянська кампанія «ПОРА» заявила про продовження формування «чорного списку» чиновників, яких би громадськість не хотіла бачити при владі. Представники кампанії кажуть, що на сьогодні до списку увійшли близько 150 осіб.

«Чорний список», яким так довго лякали чиновників, тепер можна побачити на сайті громадянської кампанії «ПОРА». За словами координатора проекту Володимира Лесика, до цього списку вже увійшло близько 150 осіб. Критерії, за якими відбувалось внесення, надзвичайно прості, каже вiн:

«Посадовці, службовці, які під час перебування на своїх посадах скоювали злочини. Тобто ми вносимо людей на яких у нас є інформація, підтверджена документально, про те, що ці люди під час перебування на посаді скоювали злочини».

Участь у помаранчевій революції, ще не є індульгенцією, стверджують представники «ПОРИ». Відлік неправомірної діяльності посадовців ведеться з 1991 року, часу здобуття незалежності. У списку такі відомі особи, як Леонід Кучма, Віктор Янукович, Юрій Кравченко, Леонід Деркач та багато інших.

Адвокат Лесі Гонгадзе – Андрій Федур наполягає, щоб тих представників Генпрокуратури, які вже є у «чорному списку», було звільнено з посад, оскільки, за його словами, їх злочини доведені документально:

«Я назвав три прізвища. Я назвав прізвища Піскуна, Кудрявцева і Баганця, але я назвав ці прізвища на підставі конкретних документів. Я назвав, наприклад, судові рішення. Судові рішення, які набрали чинності, де прямо записано, що ці люди порушували закон. Суд визнав їх дії неправомірними, тобто вони є правопорушниками і ці правопорушники сьогодні керують прокуратурою. Безперечно тут треба щось робити. Що робити? На мій погляд, Президент мав би негайно звільнити Піскуна, бо це взагалі ганьба для України. Цього ж Баганця, цього ж Кудрявцева треба звідси вигнати. Ну, якщо вони правопорушники і є судове рішення, включаючи рішення Верховного суду, то люди добрі, скажіть, що вам ще треба?», - запитав Андрiй Федур.

Голова громадської організації “Комітет національної безпеки України” Олексій Толкачов підкреслює, що формування «чорного списку» відбувається насамперед за активної участі громадськості. Ще у 2003 році, коли створювалась «ПОРА», вона ставила перед собою дві мети: проведення демократичних виборів та докорінну зміну влади. І якщо пункт перший вже виконаний, то зараз настав час для виконання другого.

Толкачов також наголошує, що формування «чорного списку» не можна вважати переслідуванням, оскільки на кожну людину, що вноситься до списку, збирають документальне підтвердження порушення нею законодавчих норм:

«На сьогодні силами громадськості, силами реалізації “чорного списку”, ми поставимо всіх посадовців, в тому числі і найвищих, в тому числі і тих, хто сьогодні знову прийшов до влади, перед законом і всі вони будуть рівними. І притягатись до відповідальності будуть відповідно до закону. Ніякого полювання на відьом не буде, ніякого політичного переслідування не буде. Є інформація про скоєння злочину, значить особа буде в "чорному списку"».

Колишній Генпрокурор Віктор Шишкін, що допомагає «ПОРІ» своїми консультаціями, намагається пояснити, що відповідальність за порушення норм закону буває різною. Не обов`язково, щоб справами осіб, занесених до “чорного списку” займався суд, але і Президент і громадськість мають знати, що ці люди є порушниками і не відповідають задекларованій кадровій політиці нової влади під назвою “Три - П”: патріотизм, порядність та професіоналізм.

Як тільки «чорний список» ПОРИ буде остаточно сформований, його матеріали із обгрунтуваннями щодо кожної особи будуть передані Президенту України для перевірки усіх наведених фактів та прийняття політичного рішення щодо перебування цих осіб на своїх посадах. У тому разі, якщо такі висновки не будуть зроблені, ПОРА обіцяє протестувати.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG