Спеціальні потреби

МЗС: Україна у скорому часi визначиться щодо ЄЕП - 2005-02-15


Київ - 15 лютого. Український уряд найближчим часом оприлюднить свою позицію щодо участі в Єдиному економічному просторі. Про це сьогодні повідомило Міністерство закордонних справ країни. За словами речника відомства, це буде зроблено після висновків експертної групи, яка має визначити економічну доцільність проекту за участю чотирьох колишніх радянських республік.

Український уряд найближчим часом оприлюднить свою позицію щодо участі в Єдиному економічному просторі. Про це повідомило Міністерство закордонних справ країни. Таких пояснень від України зажадало керівництво Російської Федерації.

Глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров через пресу закликав українське кервіництво «чітко визначити свою позицію щодо участі в ЄЕП». В інтервю російському виданню «Ітогі» він нагадав - під час зустрічі в Москві 24 січня президент Ющенко заявив, що хоче вивчити всі документи щодо цього об`єднання, підписані попереднім керівництвом країни.

Речник українського МЗС Маркіян Лубківський повідомив, що критерії, якими керуватимуться урядовці будуть суто економічними:

«Насамперед має бути проведена дуже глибока незаполітизована експертна оцінка ЄЕП та користі, яке може принести це утворення Україні. Ця оцінка має бути проведена Кабміном і всіма відповідними структурами. Ця оцінка буде зроблена найближчим часом».

Поки така експертна оцінка не зроблена – позиція України щодо ЕЄП залишається незмінною, каже Лубківський. Керівництво країни братиме участь лише в тих проектах в рамках утворення, які ведуть до появи зони вільної торгівлі і заперечує свою участь у митному союзі, на створенні якого наполягає Росія.

Експерт Лабораторії законодавчих ініціатив Габріель Асланян передбачає, що позиція України щодо ЄЕП не зміниться. Інтегруватися далі зони вільної торгівлі Київ не буде. Оскільки створення митного союзу протирічить курсу на інтеграцію в європейський ринок. Експерт прогнозує, що в цьому випадку утворення повторить долю СНД:

«Якщо Україна наполягатиме виключно на створенні зони вільної торгівлі, то це утворення себе вичерпало. Росія не буде створювати зону вільної торгівлі. Вона вимагатиме, щоб це робилося одночасно із митним союзом. Економічно це їй невигідно».

Мiнiстр Лавров прибуде в українську столицю на початку наступного тижня. А в березні в Україну планується візит президента Російської Федерації Володимира Путіна. Крім Києва, він може відвідати декілька міст Центральної та Західної України. Очевидно, тема майбутнього Єдиного економічного простору буде однією із центральних на перегворах керівників двох держав.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG