Спеціальні потреби

Адмiнiстрацiя Буша планує збiльшити допомогу Українi - 2005-02-08


Вашингтон - 7 лютого. Президент Буш подав на розгляд Конгресу проект бюджету на наступний фінансовий рік сумою у 2,5 трильйона доларів. Цей бюджет, хоч і містить в собі істотні скорочення в багатьох внутрішніх ділянках, передбачає значні збільшення на оборонні витрати і закордонну допомогу. Зокрема передбачена рекордно-висока фінансова допомога Україні. На наступний 2006-ий фінансовий рік президент Буш планує виділити Україні рекордно-високу фінансову допомогу - 88 мільйонів доларів - найвищу серед усіх країн СНД. Мабуть не випадково досить велику суму передбачено також для Грузії - 67 мільйонів доларів. Для порівняння - Росія мала б отримати 48 мільйонів, Білорусь - сім. Найменшу суму отримав би Туркменістан – 5,5 мільйона.

Як сказано в проекті бюджету, обрання в Українi Вiктора Ющенка після драматичної помаранчевої революції відкриває широкі можливості для економічних і демократичних реформ в Україні, яку названо стратегічно-важливою країною. Сполучені Штати планують допомагати новому уряду стимулювати його програму реформ, наголос в якій, як зазначено в документі, ставитиметься на боротьбі з корупцією, стимулюванні верховенства закону і поглибленні інтеграції України в світову економіку. Втім також наголошується, що сума, запропонована для України, включає американський внесок у фінансування країнами Великої сімки проекту укриття для Чорнобильської АЕС. Точну суму цього внеску не вказано.

Слід додати, що, згідно з деякими джерелами, адміністрація Буша - у зв’язку із зміною влади в Україні - закликала Конгрес збільшити допомогу Києву ще i в цьому фінансовому році.

У розділі проекту бюджету на 2006-ий рік, що стосується допомоги країнам колишнього Радянського Союзу, загалом сказано: минулий рік привів до влади міцні реформістські демократичні сили - спочатку в Грузії за посередництвом революції троянд, а відтак завдяки нещодавній помаранчевій революції - в Україні. Економіки Росії, України і Казахстану дають гарні показники - з тим, що багато елементів, необхідних для функціонування ринкової економіки там вже задіяно. Хоч ще лишається багато роботи, щоби запевнитись, що нещодавні високі темпи росту в цих трьох країнах утримуватимуться на належному рівні і з цього користатимуть широкі прошарки населення, але потреба в дальшій допомозі їм з боку уряду США в економічних реформах є обмеженою. Якщо поточні прогнози щодо економік цих країн виявляться вірними, то 2006-ий фінансовий рік буде останнім для американської підтримки економічних реформ в Росії, а фінансування економічних перетворень в Україні і Казахстані буде припинено у 2009-ому році. Додано, що в час, коли США продовжують підтримку поступу Грузії після революції троянд, підтримка нового уряду України і його реформістських зусиль щойно починається.

В проекті бюджету також зазначається, що в багатьох місцях Євразії лишається чимало серйозних проблем. Слабкі демократичні інститути і брак економічних можливостей в Центральної Азії створюють умови для розквіту ісламського екстремізму. Наплив дешевого героїну з Афганістану, який перевозиться через Центральну Азію, Кавказ і Росію, залишає по собі руйнівний слід корумпованості правоохоронних органів, наркозалежності і поширення СНІДу. У надто великій кількості євразійських країн всемогутня влада обмежує громадянські і політичні права, а правозаконня або надто слабке, або відсутнє взагалі. Цей фінансовий рік, підкреслено у документі позначився гальмуванням поступу в напрямку демократії і прав людини в Росії і загалом Центральній Азії. Показники стану здоров’я і освіти - як, наприклад, середня тривалість життя, дитяча смертність, навчання у ВУЗах тощо - різко погіршились в регіоні, що ставить під сумнів спроможність цих країн утримувати економічне зростання.

Слід додати, що проект нового бюджету попри збільшення закордонної допомоги передбачає скасування 150-ти внутрішньо-американських програм, які вважаються неефективними або зайвими. В разі схвалення бюджету, у 2006-ому прогнозується дефіцит на суму в 390 мільярдів доларів, що є меншим, ніж прогнозований на цей фіскальний рік рекордно-високий дефіцит в 427 мільярдів доларів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG