Спеціальні потреби

Вiрогiднiсть «каштованої революцiї» в Українi - 2004-11-19


Київ - 19 листопада. Чи можливий белградсько-тбіліський сценарій для Києва? На це питання так і не змогли дати однозначної відповіді українські, російські, грузинські та сербські експерти, що обговорювали перспективи проведення другого туру президентських виборів в Україні.

Чим ближчим є другий тур виборів президента України, тим активніше політологи починають обговорювати можливість “каштанової революції” у Києві. Якщо після першого туру голосування опозиції ставилось у плюс, те, що вона не вивела людей на вулиці, то зараз можливість саме такого розвитку подій стає все більш вірогідною. Як стверджує грузинський політолог Олександр Чачия, те, що він побачив під час перебування у Києві, свідчить про те, що країну готують до грузинського сценарію:

«Я вважаю, що реалізація грузинського сценарію можлива. Інша справа, що я не знаю яких заходів вживають для того, щоб це не відбулось. Але однозначно те, що грузинський сценарій готується в Україні, це я бачу дуже виразно. Я от дивлюсь тут телебачення, слухаю заклики, з якими звертаються до народу представники опозиції, члени виборчого Штабу і коли закликають людей після закриття дільниць збиратись біля дільниць і чекати доки не буде оголошено справедливий висновок за підсумками виборів, то тоді я відразу відчуваю, що це реальна підготовка до силового впливу».

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасев каже, що в Україні можливий будь-який сценарій розвитку подій, починаючи від белградсько-тбіліського і закінчуючи флоридсько-колорадським. Не можна виключати, що “каштанова революція” все ж відбудеться і фінансова стабільність, про яку так наполегливо говорить влада, навпаки може стати каталізатором суспільної кризи, оскільки якби не було економічного зростання, то президентом країни, ще у першому турі виборів став Віктор Ющенко. Вадим Карасев також відзначив, що зараз влада фактично сама змушує людей виходити на вулиці:

«Головне те, що Віктор Янукович є кандидатом влади, при чому не усієї влади і так і не став кандидатом суспільства. У цьому плані наприкінці кампанії відбулося дуже важливе зрушення. Ющенко з кандидата націоналіста, з націоналістичним брендом, поступово перетворився на кандидата суспільства. Настільки сильним був адміністративний тиск, що, вибачте, зривається різьба. І в Києві, і в Центрі і на Сході України чиниться потужний тиск на середні підприємницькі кола, на вузівську інтелігенцію і люди готові у випадку нечесних виборів в Києві виходити на вулицю із допомогою вуличного тиску впливати на Центрвиборчком, який збирається визначати той чи інший цифровий формат виборів.

Український політолог Володимир Малинкович не виключає, що у другому турі може перемогти, як Янукович, так і Ющенко. Для того, щоб виключити силовий варіант, владі зараз необхідно максимально чесно і прозоро провести другий тур виборів. Крім того, на його думку, для того, щоб країна не перейшла у стан холодної громадянської війни, вже зараз команда Януковича має шукати шляхи для співробітництва із опозицією:

«До команди Януковича є претензії. Вже зараз треба працювати над можливою угодою з опозицією, яку треба пропонувати і зараз і відразу після виборів. На мій погляд, треба запропонувати низку ключових міністерств опозиціонерам. Треба запропонувати зберегти посаду віце-спікера за опозиціонером. Треба обговорити проблему призначення губернаторів, зі згоди, чи, принаймні, за участю опозиціонерів і так далі... Тобто треба зараз працювати над можливою угодою над тим, якою буде Україна після 21 листопада і жодним чином не можна виключати з цього процесу переможеного».

Малинкович також додав, альтернативою до силового варіанту вирішення суспільно-політичної кризи може стати прийняття політичної реформи, коли повноваження нового президента будуть обмежені, а уряд фактично контролюватиметься парламентом. У свою чергу колишній радник з питань національної безпеки Ради міністрів союзу Сербії та Чорногорії, професор Белградського університету Драган Раденович заявив, що хоч сьогодні ситуація в Україні схожа на ситуацію в Сербії у 2000 році, проте реальних підстав для застосування “силового варіанту” в країні нема:

«Я переконаний, що після виборів 21 листопада, 22-го ми будемо мати унікальний досвід України, коли 2 лідери, один - переможець, інший - переможений - будуть домовлятись про майбутнє України. Україна і українці вважаються серйозною країною, серйозними людьми і я впеснений, що ці дві людини будуть думати про майбутнє України. Ніякої руйнуючої революції, кому це потрібно? Я думаю, що ми вперше станемо свідками серйозних еволюційних змін, демократичних змін в Україні».

Політологи відзначають, що під час цих виборів українське суспільство може відбутись, тобто усвідомити себе реальною силою, яка здатна впливати на хід історичних процесів в країні. І хоч застосування «силового варіанту» для будь-якої країни – великий мінус, проте масштабні мирні акції протесту громадян, у разі відвертої фальсифікації результатів виборів, стали би плюсом в першу чергу для українського суспільства.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG