Спеціальні потреби

Кияни про дебати - 2004-11-17


Київ – 16 листопада. Теледебати бурхливо обговорюють не лише політики і політологи, а й українські виборці. Оцiнка – неоднозначна.

“Янукович був кращим, ніж очікували. Ющенко був кращим”. Таку оцінку теледебатів висловив один з політологів. Її, здається, поділяє більшість киян.

З одного боку виборці задоволені: дебати все-таки відбулися. Двох претендентів, з яких одного практично не показували по телевізору, а другий завжди щось читав з папірця, вони побачили поряд, щоб послухати і порівняти. З другого боку - розчаровані: не було запитань, і дебати звелись до монологів. Що ж до результатів телепоєдинку – як виглядає, кожен залишився при своїй думці: як прихильники Ющенка, так і послідовники Януковича.

Я записала на вулицях Києва 43 міні-інтерв`ю. З тих випадкових перехожих за Януковича свій голос збираються віддати двоє, і один сказав, що голосуватиме проти всіх. Ось деякі з оцінок теледебатів. Ця, наприклад, пані вважає, що Янукович їх виграв. Як вона каже, їй сподобались і зовнішній вигляд, і відповіді:

- «Со стороны Януковича дуже гарно, дуже гарно. И внешний вид, и выдержка, и ответы. А со стороны Ющенко – знервованный, психованный, даже внешний вид мне его не понравился. Даже штиблеты не почищены».

- «Вразило те, що Янукович говорив краще, ніж до того. Напевно, його команда добре попрацювала. – Це вплинуло на ваш вибір? -- Ні, я голосував за Ющенка і буду голосувати за Ющенка».

- «Ми думали, що він вообще розмовляти не вміє. Янукович. А він нормально говорив. – Ви змінили свою думку про нього? – Ні».

- «Це була перемога піар-технологій. Тому що я так підозрюю, що Віктора Ющенка просто злила його команда. А Віктора Януковича, до якого я особисто ставлюсь дуже негативно, але я як рекламіст, не можу не перехоплюватися тим, як цю людину, яка не може двух слів зв`язати, як дуже грамотно, дуже професійно з ораторської точки зору як він виступав».

- «Мені не сподобалося. Оця грязь ніяк президентам не йде, мені так кажеться. Я людина від політики далека, но мені так кажеться, що воно мені не сподобалося. Ну, я буду голосувати за Ющенка. Він хароший дядько, він мені подобається, но оця грязь друг на друга, вона мені не сподобалась».

- «Зрозуміло, що Ющенко краще, ніж Янукович. Тому що Янукович показав свою грубість, неспроможність, фактів незнання зовсім. Тобто він зовсім не володіє економічною інформацією – професор це тільки звання, не більше».

- «Я так подивився, будем говорить одкровенно – більш мені нравиться виступ Ющенка. Такий діловий виступ. Віктор Федорович Янукович – ну шо, це не той уровень. Ні цифрами не володіє – це так ніби дві молодиці десь в електричці».

- «Дуже нагло вів себе пан Янукович. Оце я скажу єдине. Нагло! Наприклад, для мене враження справило те, що була якась внутрішня зацікавленість у тому, що говориться, у Ющенка. У Януковича це був заучений текст, і тому він і міг так зверхньо дивитися, тому що слова в нього були заучені. А Ющенка йшли з глибини душі...».

- «Я хочу сказати, дуже цікаво було дивитися на гординю пана Януковича. Він так, як людина віруюча, зробив зауваження Віктору Андрійовичу... Але сказати, що я був у старців і мене старці поблагословили – коли дається благословіння старців, це велика таємниця. І цим не хваляться, це говорить про низьку духовність людини, в тієї людини взагалі немає поняття духовності. Це все, навіть про свою молитву людина віруюча тримає в секреті. Не можна про це говорить, тому що вона не буде благодатною. Дуже було цікаво слухати Віктора Андрійовича, і дуже жаль Віктора Федоровича як людини з такою гординею».

- «Тому хоч в очі плюй буде казать Божа роса. Янукович. І що він не каже – а той довбає своє, по начитаному і все. Все підготовлено. Це ж видно, що це людина грамотна, економічна. Ющенко, звичайно. Цифри дуже вразили, дуже вразили. Той по цифрах так б`є, а цей – що ж ти рівняєш ті роки й ці роки. І що ж ти зробив – ти дійсно зробив тільки за 2 місяці. І то, це ж популізм. І той каже, що нема в бюджеті гроші, а той каже, що є гроші. Той стоїть з такою наглою посмішкою... Ну, побачимо, що воно буде. Я думаю, що всі люди тільки за Ющенка. Нормальні».

- «Віктор Ющенко більш конкретно на фактах, на числах доводив, що нинішній уряд нічого не зробив. Подивіться, яка інфляція – дали добавки на пенсію, напечатали денег, а деньги не мають підтвердження, он ціни які. А Янукович воду лив, нічого конкретного не сказав. Я думаю, Ющенко переможе».

- «Ці обіцянки, які були на протязі всіх дебатів, і потім він сказав, Янукович – що в усьому винні ті, хто хоче щось поміняти – але він наперед не сказав нічого, що він зробить. Він тільки сказав, що його вже не виштовхнути з цієї посади. Не видавити. Я думаю, що видавимо».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG