Спеціальні потреби

Яким екзит-полам можна буде довiряти? - 2004-10-22


Київ – 21 жовтня. 31 жовтня в Україні буде проведено одне з наймасштабніших опитувань громадської думки. У проведенні кількох екзит-полів братимуть участь як вже відомі соціологічні кoмпанії, так і ті, що недавно з’явились на цьому ринку. Про особливості проведення опитування під назвою «Український екзит-пол» розповіли представники Соціологічної асоціації України.

Скільки насправді екзит-полів буде проведено 31 жовтня і яким з них можна буде довіряти, однозначно сьогодні не скаже ніхто. Проте вже зараз про проведення двох паралельних опитувань заявляють представники групи, до якої входять: Фонд “Демократичні ініціативи”, Центр "Соціальний моніторинг", Центр "Соціс", Київський міжнародний інститут соціології та другої групи, що складається з Українського центру соціальних досліджень і Соціологічної асоціації України. Не зважаючи на те, що обидві групи соціологів намагатимуться не пересікатись на виборчих дільницях, президент Соціологічної асоціації України Микола Шульга стверджує, що запеклого змагання між ними не відбудеться:

«І перша група, яка проводить екзит-пол, і друга група – це члени соціологічної асоціації України. І це не якісь конкуруючі до нестями між собою, ні, такого у нас немає, так що соціологічна асоціація весь час працює над тим, щоб усі дослідження, які у нас проводяться, були в рамках нашого професійного кодексу соціолога».

Проект «Український екзит-пол», який проводитиметься Соціологічною асоціацією України та ще 6-ма національними університетами, переважно зі східних областей країни, охопить понад 12, 5 тисяч виборців. Інтерв’юєри працюватимуть на 360 виборчих дільницях. Остаточні результати будуть оприлюднені о 20-ій годині вечора 31 жовтня, відразу після завершення голосування.

Що стосується соціологічних компаній, які нещодавно з’явились на українському ринку і планують проводити власні екзит-поли, то за словами голови правління Українського інституту соціальних досліджень Олександра Яременка, довіряти їм не варто:

«Ви знаєте, ми чули теж про Фонд “Общественное мнение”, що вони будуть проводити дослідження, не зрозуміло якою мережею. Точніше, ми здогадуємось, пару установ таких, які от прокинулись під самі вибори. Але ж ви знаєте правила, якщо установа починає працювати тільки перед виборами, то цій установі вже точно можна не довіряти».

Олександр Яременко також відзначив, що проект “Український екзит-пол” не фінансується жодною політичною силою. Його учасники витрачають власні кошти, чим гарантують свою неупереджність і достовірність результатів:

«Вибачайте є такий захід, називається “в складчину”. Скинулись, зібрались, тобто ми не маємо замовника. Ми самі собі замовники. Це, до речі, дуже добре нам розв’язує руки, ми нікому нічого не винні. Ну, Український інститут соціальних досліджень ви знаєте давно. Ніколи ви не чули, щоб ми працювали або на одного, або на другого, або на третього. Більше того, скажу вам чесно, цього року жодного замовлення ні від якого штабу ми не отримували. Ні офіційно, ні неофіційно не було. Мабуть на щастя, бо дехто, хто мав замовлення відразу і від одних і від других, зараз страждає».

Соціологи сподіваються, що цьогорічний екзит-пол буде таким же вдалим, як і проведений під час минулих парламентських виборів і розбіжності між результатами різних соц-опитувань будуть у межах статистичної похибки. Проте, якщо люди відмовлятимуться відповідати на питання інтерв’юерів на виході з виборчих дільниць, як це було під час виборів у Мукачевому, то відобразити справжню картину виборів буде доволі складно.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG